07.07.2022, 20:33

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 7 липня

всу

134-у добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 7 липня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

На Волинському та Поліському напрямках змін у стані, складі та характері дій підрозділів ЗС Білорусі не зазначено. Зберігається загроза нанесення ракетно-бомбових ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник з метою демонстрації своєї присутності обстріляв з артилерії райони Волківки, Кіндратівки та Миропілля Сумської області. Крім того, завдав авіаударів поблизу Есмані та Миропілля.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує зосереджувати зусилля на утриманні позицій та недопущенні просування підрозділів Сил оборони України углиб тимчасово зайнятої території. Протягом дня задіяли танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Харківської області вздовж лінії зіткнення. ЗСУ звели нанівець усі наміри ворога просунутися у напрямку Соснівки. Штурм відбито, а окупанти відійшли на раніше зайняті позиції.

На сході країни супротивник досі намагається встановити повний контроль над територією Луганської області.

На Слов'янському напрямку окупанти знову безуспішно штурмували Богородичне, намагаючись його повністю захопити. Штурм відбито. Ворог здійснює вогневий вплив ствольною та реактивною артилерією районів населених пунктів Сулигівка, Красне, Нікополь, Новопавлівка, Карнаухівка, Адамівка, Краснопілля, Богородичне, Мазанівка, Дібрівне та Долина. В останньому для ударів застосував штурмову та армійську авіацію.

На Краматорському напрямку ворог зробив невдалі спроби штурмових дій у напрямках Григорівки та Верхньокам'янського. Зі ствольної та реактивної артилерії окупанти обстрілювали райони населених пунктів Маяки, Сіверськ, Серебрянка, Григорівка, Верхньокам'янське, Золотарівка та Званівка. Ворожий авіаудар зафіксовано у районі Серебрянки.

На Бахмутському напрямку українські військові завдали ворогові втрат, коли той намагався покращити тактичне становище недалеко від Вершини та Берестового. Противник відійшов. Обстрілював із ствольної артилерії та РСЗВ райони населених пунктів Виїмка, Іванодарʼївка, Спірне, Берестове, Білогорівка, Покровське, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Клинове, Вершина, Кодема, Майорськ, Нью-Йорк. Застосував армійську авіацію поблизу Шумів. Закріплюється на околицях населеного пункту Спірне.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають обстріли зі ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Літаками штурмової авіації ворог завдав удару поблизу Кам'янського.

На Південнобузькому напрямку ситуація істотних змін не зазнала. Підрозділи ворога продовжують утримувати зайняті позиції та засобами поразки обстрілювати позиції підрозділів ЗСУ.

У Генштабі зазначають, що заяви Міноборони РФ про нібито загибель українських воїнів, які виконували зачистку та встановлювали прапори України на острові Зміїний, не відповідають дійсності.

В акваторіях Чорного та Азовського морів противник утримує в готовності до застосування до шести носіїв високоточної зброї. Сумарна кількість крилатих ракет морського базування типу "Калібр" може становити до 40 одиниць.

За даними Генштабу, ворог продовжує зазнавати значних втрат особового складу, озброєння та військової техніки на території України. Так, командування Центрального військового округу ЗС РФ змушене виводить підрозділи зі складу 35-ї окремої мотострілецької бригади. Водночас намагається залучити невмотивовані підрозділи 74-ї окремої мотострілецької бригади.

Тривають заходи з примусової мобілізації особового складу на тимчасово окупованій території Луганської області. Мобілізовані мають слабку підготовку та незадовільну комплектацію засобів захисту. Нині підрозділ 2-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії ЗС РФ становить близько 8 тисяч осіб.

Читайте також: Розвідка не виключає наступ росіян на Донбас із Запорізької області

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк