13.07.2022, 19:32

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 13 липня

всу

140-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 13 липня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

На Волинському та Поліському напрямах ситуація істотних змін не зазнала.

На Сіверському напрямку противник вживає заходів щодо посилення контррозвідувального режиму в прикордонних районах Курської області. Обстріляв із мінометів райони населених пунктів Вовківка, Волфін та Покровка Сумської області. Також у Сумській області - вів повітряну розвідку БПЛА поблизу Заруцького, Шалигіного та Старикового.

На Харківському напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на недопущенні просування ЗСУ. Ворожий штурм у напрямку Дементіївки вкотре відбито. В даний час противник поповнює запаси і намагається доукомплектувати підрозділи, які зазнали втрат особового складу та військової техніки. Російські окупанти обстрілювали райони населених пунктів Харків, Дементіївка, Руські та Черкаські Тишки, Слатино, Прудянка, Залиман, Старий Салтов, Петрівка, Руська Лозова, Уди, Явірське, Коробочкіне та Перемога. Нанесли удар парою гелікоптерів Ка-52 поблизу Верхнього Салтова та Петрівки.

На Слов'янському напрямку противник завдає вогняної поразки зі ствольної артилерії та РСЗВ у районах населених пунктів Тетянівка, Донецьке, Райгородок, Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Вірнопілля, Гусарівка, Чепіль, Велика Комишуваха, Краснопілля. Завдав авіаудару поблизу Мазанівки. Штурмові дії у напрямках Іванівки та Долини ВСУ успішно відбили і відкинули окупантів.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів. Обстрілював із ствольної артилерії та мінометів райони Миколаївки, Кривої Луки, Сіверська, Серебрянки, Верхньокам'янського та Івано-Даріївки. Авіаційні удари зафіксовано біля Спірного.

На Бахмутському напрямку окупанти робили обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Виїмка, Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Бахмут, Опитне, Весела Долина, Вершина, Травневе, Вуглегірська ТЕС, Кодема. Завдали авіаційного удару неподалік Вершини. Усі спроби ворожих штурмових дій у напрямах Веселої Долини, Яківлі та Вершини ЗСУ точним вогнем звели нанівець. Ворог із втратами відійшов. Розвідку боєм у районі Покровського ворог теж бездарно провалив.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжив обстріли зі ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення, щоправда, із меншою інтенсивністю. Також наніс авіаційні удари неподалік від Малих Щербаків, Малої Токмачки, Кам'янського та Новомихайлівки. Вів повітряну розвідку БПЛА поблизу Новопрокопівки та Малої Токмачки.

На Південнобузькому напрямку війська агресора здійснювали обстріли з танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Потьомкине, Князівка, Осокорівка, Добрянка, Біла Криниця, Партизанське, Благодатне, Киселівка, Новогригорівка, Зоря, Оленівка, Котляреве, Шевченкове, Луч, Посад-Покровське, Степова Долина, Українка, Прибузьке, Нова Зоря, Лимани та Лупареве. Також ворог вів повітряну розвідку БПЛА. 

В Акваторії Чорного та Азовського морів у готовності до нанесення ракетних ударів по об'єктах на території України противник утримує чотири носії високоточної зброї.

Генштаб зазначає, що іноді втрати противника перевищують показники комплектування, що значно впливає на загальний морально-психологічний стан і стає передумовою відмови особового складу в подальшій участі в бойових діях проти України. Доходить до того, що російське командування застосовує до підлеглих фізичне насильство.

Читайте також: Військовий експерт пояснив, від чого залежатимуть терміни деокупації території України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк