22.07.2022, 20:34

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 22 липня

всу

149-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 22 липня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишилася без змін.

На Сіверському напрямку ворог з метою сковування дій підрозділів Сил оборони та демонстрації присутності обстріляв із ствольної артилерії райони Кам'янської Слободи та Миколаївки Чернігівської області і Волфіного на Сумщині.

На Харківському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів у районах населених пунктів Харків, Прудянка, Золочів, Дементіївка, Уди, Іванівка, Старий Салтів, Борщова, Руські Тишки, Питомник, Кутузівка, Чугуїв, Петрівка, Руська Лозова, Слатине, Черкаські Тишки, Базаліївка, Дуванка, Мосьпанове, Лебʼяже, Перемога та Ртищівка. Авіаудари зафіксовано поблизу Верхнього Салтова.

На Слов'янському напрямку ворог обстрілював райони 18 населених пунктів - зокрема Долини, Дібрівного, Богородичного та Норцівки. Провів повітряну розвідку БПЛА біля Великої Камишевахи.

На Краматорському напрямку противник застосував ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Донецьк, Стародубівка, Закотне, Сіверськ, Григорівка, Краматорськ, Званівка, Івано-Даріївка, Виїмка та Спірне. Поблизу останнього окупанти завдали ще й авіаудару. Усі намагання ворога просунутися в напрямках Верхньокамʼянське та Івано-Дарʼївка ЗСУ звели нанівець. Окупанти відійшли.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріл зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Веселе, Яківлівка, Соледар, Бахмут, Нью-Йорк та ін. Завдав авіаційних ударів біля Берестового, Білогорівки, Покровського та Веселого. Штурмовими діями ворог намагався просунутись у напрямку Покровського, успіху не мав, відійшов. Здійснив чергову невдалу спробу встановлення контролю за територією Вуглегірської ТЕС.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ситуація істотних змін не зазнала. Противник завдав авіаударів біля Кам'янського та Червоного. Штурм за напрямами сіл Веселе та Водяне українські військові успішно відбили та відігнали ворога на раніше зайняті позиції.

На Південнобузькому напрямку противник завдав авіаційного удару неподалік Потьомкіного. Спробував просуватися за напрямками Андріївки та Білогорівки. Отримав тверду відсіч і відійшов.

В акваторії Чорного моря ворог утримує в готовності два носії високоточної зброї сумарним залпом до 16 крилатих ракет типу "Калібр". Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об'єктах та об'єктах критичної інфраструктури на території України.

Генштаб зазначає, що морально-психологічний стан окупантів залишається низьким, відзначається системне вживання алкогольних напоїв та непокора офіцерам. Особовий склад ворога скаржиться на неефективність атак на позиції Сил оборони України. Збільшується кількість солдатів, які вдаються до саботажу та навмисне виводять з ладу бойову техніку.

Читайте також: Чому не варто чекати контрнаступу і як діють ЗСУ зараз, - погляд військового аналітика

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк