30.07.2022, 11:46

Нові правила продажу антибіотиків: що потрібно знати пацієнту

Новые правила продажи антибиотиков

В Україні з 1 серпня стартує перший етап програми впровадження електронних рецептів на всі рецептурні препарати. Відпуск антибактеріальних препаратів здійснюватиметься за електронним рецептом.

З 1 серпня українці отримуватимуть електронний рецепт на антибіотики. Така можливість стане доступною для закладів охорони здоровʼя, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Про це ]]>повідомили ]]>у Міністерстві охорони здоров'я, передає Час Пік.

Як отримати електронний рецепт

Електронний рецепт можна отримати безпосередньо на прийомі у лікаря. Технічна можливість виписки рецептів буде доступною як для лікарів державних закладів, так і приватних. Щобільше – рецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог та ін. Головна умова – заклад та лікарі мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо заклад, до якого ви звернулися, поки не працює з ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт.

В якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом

На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження виписки е-рецепта, або паперовий рецепт. Зауважте, що придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.

Чи потрібна декларація для отримання е-рецепта

Для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обовʼязкова. Втім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря.

Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН) (обовʼязково для всіх, хто досягнув 14-річного віку, виключення – пацієнт відмовився від набуття такого номера, що підтверджується відповідною позначкою у паспорті пацієнта);

Це означає, що ті українці, які тимчасово вимушені змінити місце свого проживання, зможуть отримати рецепт у лікаря без наявності декларації.

Як отримати потрібний антибіотик на територіях, де ведуться бойові дії/що знаходяться в окупації

Для тих аптек, що знаходяться в районі проведення бойових дій або на територіях, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні, буде діяти виключення. Такі аптеки тимчасово на час воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Перелік таких населених пунктів ]]>затверджений ]]>відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: