07.08.2022, 12:53

Що робити у разі радіаційної аварії: алгоритм дій

радиация

Кожен українець повинен знати базові правила поведінки у разі надзвичайної ситуації будь-якого характеру, оскільки РФ не дотримується жодних законів та правил ведення війни.

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило алгоритм дій у разі радіаційної аварії, повідомляє Час Пік.

Що робити, якщо сталася радіаційна аварія?

1. Знаходьтеся в укритті

Це може бути підвал чи середина будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому краще триматися якнайдалі від стін та даху будівлі. Домашніх тварин слід тримати при собі. Вікна та двері в кімнаті краще закрити, системи вентиляції вимкнути.

2. Слідкуйте за офіційними джерелами інформації

Користуйтеся повідомленнями від рятувальників, поліції, місцевої влади. Увімкніть телебачення, радіо, стежте за офіційними каналами місцевої влади.

3. Знезаражте себе

Потрібно зняти верхній шар одягу. Це дозволить позбутися 90% радіоактивного матеріалу, проте робити все потрібно обережно. Одяг краще помістити у пластиковий пакет чи контейнер та тримати подалі від людей та тварин.

4. Умийтеся, якщо є така можливість

У разі радіоактивної аварії необхідно прийняти душ із милом, помити голову. Кондиціонери для волосся використовувати не можна, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал. За відсутності доступу до води - скористайтеся вологими серветками або тканиною.

5. Одягніть чистий одяг

Чи будуть безпечними вода та харчові продукти?

У МОЗ зазначають, що водопровідна вода може бути небезпечною. Вживати слід воду в пляшках. Потрібно мати запас. Кип'ятіння водопровідної води не позбавить її радіоактивних речовин. Водночас водопровідна вода буде безпечною для знезараження. Для вживання безпечні напої з холодильника.

За аналогією з водою харчові продукти безпечні, якщо зберігалися в герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечна їжа з холодильника та морозильної камери. Перед відкриттям харчові контейнери та столові прилади слід протерти вологим рушником чи тканиною.

Коли потрібно приймати йодид калію?

Йодід калію - це сіль, схожа на кухонну. В аптеках він найчастіше продається у вигляді пігулок. Якщо приймати його своєчасно та у певному дозуванні, йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитовидною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитовидки та інших її захворювань.

Він не захищає людей від радіації, а захищає лише щитовидну залозу від впливу радіоактивного йоду. Тому захистити себе можна лише за дотримання трьох основних правил - перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацією та дотримуватися вказівок органів влади. Приймати йодид калію можна лише після отримання вказівки від рятувальників або місцевої влади, робити це для профілактики не можна.

Читайте також: Названа область України, в якій з початку війни не було жодного "прильоту"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк