14.09.2022, 16:55

Успіхи контрнаступу ЗСУ: хто допомагав Україні та які були сценарії

всу

Українські військові підготували план успішного контрнаступу на північному сході та на півдні країни у співпраці з американськими та британськими фахівцями та офіційними особами.

Про це повідомляє ]]>видання The New York Times]]>, передає Час Пік.

Видання зазначає, що згідно з розробленим Генштабом ЗСУ за вказівкою президента Володимира Зеленського планом, військові мали провести масштабний контрнаступ на півдні країни і звільнити насамперед Херсон, відрізавши Маріуполь від російських сил.

Однак під час тестового розігрування плану стало зрозуміло, що він зазнає провалу, а Україна понесе великих втрат.

"Ми провели моделювання та настільні навчання. Ці навчання показали, що деякі шляхи контрнаступу можуть бути успішнішими за інші. Ми дали цю пораду, а потім українці зрозуміли її і прийняли власне рішення", - розповів керівник політичного відділу Пентагону Колін Каль.

Натомість було запропоновано два плани - по Херсону та Харківській області. США, Британія та Україна провели оцінку плану та три сторони погодилися, що новий план спрацює.

Водночас, американські чиновники наполягають, що заслуга у наступі повністю лежить на Зеленському та українських військових, які відносно невеликими силами у Харкові здобули величезну перемогу. Також, зазначається, що в Україні вважають, що ЗСУ все одно потрібно відвоювати Херсон, звільнити Запорізьку АЕС та перерізати постачання російських військ через Маріуполь.

Читайте також: Військовий експерт дав прогноз про контрнаступ ЗСУ на Донбасі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: