02.10.2022, 20:32

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 2 жовтня

всу

221-у добу український народ героїчно протистоїть проти російського збройного вторгнення. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 2 жовтня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За даними Генштабу, противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні тимчасово захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції ЗСУ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та житлам мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза завдання противникам авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За цю добу російські окупанти завдали 4 ракетних та 3 авіаційних ударів, здійснили понад 15 обстрілів з РСЗВ з військових та цивільних об'єктів на території України. Від ворожих ударів постраждали понад п'ятнадцять населених пунктів. Серед них - Рідкодуб, Кривий Ріг, Запоріжжя, Залізничне та Миколаїв.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без істотних змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії:

  • на Сіверському напрямку - в районах населених пунктів Хрінівка та Бучки Чернігівської області та Середина Буда, Мураха, Фотовиж Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку - в районах населених пунктів Вовчанськ та Гатище;
  • на Краматорському напрямку - Білогорівка та Верхньокам'янське;
  • на Бахмутському напрямку - Роздолівка, Веселе, Яківля, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Одрадівка, Зайцеве, Майорськ, Нью-Йорк та Юр'ївка;
  • на Авдіївському напрямку - в районах населених пунктів Авдіївка, Нетайлове, Первомайське, Водяне, Опитне, Красногорівка, Курахове, Мар'їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних наступальних дій не вів. Здійснив обстріли в районах населених пунктів Новопіль, Новосілка, Времівка, Велика Новосілка, Ненудне, Новоукраїнка, Залізничне та Гуляйполе.

На Південнобузькому напрямку вогневої поразки зазнали райони понад 40 населених пунктів уздовж лінії зіткнення. Для ведення розвідки та наведення артилерії ворог здійснив понад сімдесят вильотів БПЛА.

Генштаб зазначає, що завдяки успіхам Сил оборони, на окремих напрямках відзначено зниження рівня морально-психологічного стану особового складу противника, що призводить до численних випадків здачі військовослужбовців у полон та залишення своїх позицій. Перед визволенням населеного пункту Лиман окремі підрозділи противника намагалися відійти вглиб тимчасово окупованих територій. Так, 30 вересня, в районі населеного пункту Щастя було виявлено колону з цивільних автомобілів та мікроавтобусів, в якій налічувалося понад 200 військовослужбовців зі складу 2 армійського корпусу російських військ.

Негативно впливають на військовослужбовців ЗС РФ затримки та зниження рівня обіцяних виплат за участь у так званій "спеціальній військовій операції" на території України.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження особового складу та військової техніки противника за 1 жовтня, а саме - знищення складу з боєприпасами окупантів у районі Таврійського Херсонської області та знищення семи танків та до десяти одиниць автомобільної техніки в районі Чернігівки Запорізької області. Інформація про втрати особового складу уточнюється.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Першотравневе, Спірне та Виїмка.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала чотирьох ударів. Підтверджено ураження двох місць скупчення озброєння та військової техніки, а також два ЗРК противника. Крім того, українські підрозділи ППО збили вісім іранських ударних БПЛА Shahed.

Ракетні війська та артилерія за поточну добу вразили п'ять командних пунктів, чотирнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, три склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами, а також понад п'ятнадцять інших важливих об'єктів окупантів.

Читайте також: Буданов про війну в Україні: "Скоро це закінчиться"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк