04.12.2022, 20:34

Війна в Україні: оперативна інформація станом на вечір 4 грудня

всу

284-ту добу український народ героїчно протистоїть російському збройному вторгненню. РФ продовжує ведення повномасштабної війни проти України.

Про ситуацію на фронтах станом на вечір 4 грудня повідомив Генштаб ЗСУ у Facebook, передає Час Пік.

За даними Генштабу, противник зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони. На Авдіївському та Бахмутському напрямках продовжує вести наступ та активно задіяти авіацію для підтримки наземних угруповань.

Протягом доби окупанти завдали 2 ракетних ударів, а також здійснили понад 10 обстрілів з РСЗВ за позиціями ЗСУ та населеними пунктами вздовж лінії зіткнення. Зокрема, знову ударів зазнали об'єкти цивільної інфраструктури міст Нікополь та Херсон. Зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об'єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

  • На Волинському та Поліському напрямах обстановки без істотних змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
  • На Сіверському напрямку ворог обстріляв із мінометів населені пункти Сопіч, Сваркове та Заруцьке Сумської області.
  • На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська у прикордонних районах Білгородської області. Обстріли з різнокаліберної артилерії зазнали, зокрема, райони Шевченка, Стрілечої, Червоного, Огірцевого, Вовчанської, Бочкового, Малої Вовчої, Дворічного та Богданівського на Харківщині.
  • На Куп'янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Під вогневу поразку танків та артилерії потрапили райони населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове та Вишневе Харківської області; Макіївка та Майданчик у Луганській області та Ямполівка Донецької області.
  • На Бахмутському та Авдіївському напрямах противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій та намагається покращити тактичне становище. Обстріли з танків і всього спектру артилерії зазнали райони населених Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар'їнка та Новомихайлівка Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Ненудного, Золотої Ниви та Пречистівки Донецької області.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог веде оборонні дії. Його артилерійські обстріли зафіксовано в районах понад двадцяти п'яти населених пунктів поряд з лінією зіткнення. Це, зокрема, місто Нікополь Дніпропетровської області та Херсон.

Окупанти обмежують права та свободи громадянських громадян на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Так, під виглядом проведення заходів щодо боротьби з ДРГ, окупанти встановили блокпост на річці Чайка та заборонили прохід для приватних човнів. У тимчасово зайнятому Скадовському районі працівники пошти припинили доставку виплат пенсіонерам. У відділеннях пошти для отримання пенсій загарбники змушують людей похилого віку писати заяви та отримувати паспорти та громадянство РФ.

Ворог продовжує зазнавати втрат на Донецькому та Луганському напрямках. Відомо, що лікувальні заклади Донецька переповнені пораненими військовослужбовцями супротивника. Планові операції цивільним пацієнтам перенесли на невизначений термін, нових поранених не беруть. До Новопсковського територіального медичного об'єднання тимчасово зайнятої території Луганської області за останні дні доставлено до 300 поранених російських окупантів.

Читайте також: Російські окупанти почали мінувати околиці та інфраструктуру Сєвєродонецька

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк