04.01.2023, 20:57

В Україні скоро стартує програма по обміну лампочок: як обміняти старі лампи на більш енергоефективні

Марина Началова | Всі новини автора
лампочки

В Україні незабаром почне діяти урядова програма по заміні ламп розжарювання на світлодіодні. Так, українці зможуть обміняти свої старі лампочки на більш енергоефективні.

Про це повідомляється на офіційному сайті Урядового порталу України, передає Час Пік.

Економія електроенергії у такі важкі часи дуже важлива, а для України навіть критична, тому Європейський союз виділив 30 мільйонів світлодіодних лампочок, а влада України ще 20 мільйонів для зменшення споживання електрики освітленням.

Як це зробити

У січні 2023 року в Україні стартує урядова програма по обміну ламп розжарювання на світлодіодні. Слід зазначити, що точна дата запуску програми поки не визначена. За інформацією прес-служби Мінекономіки, механізм обміну ще знаходиться на стадії розробки, триває формалізація всіх необхідних для запуску процедур.

Коли програма запрацює, кожна повнолітня людина може обміняти 5 своїх ламп розжарювання на 5 світлодіодних. Це можна буде зробити двома способами:

  • у відділені "Укрпошти",
  • зареєструвавши заявку у додатку "Дія".

Світлодіодні лампочки споживають в сім разів менше електроенергії та перехід більшості споживачів на них зможе зекономити для країни велику кількість електроенергії: (до 1,5 Гв, що більше ніж виробляє один типовий блок електростанції).

"Наразі, щоб знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, нам доводиться впроваджувати різні, в тому числі нетрадиційні, заходи з енергоефективності. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може зекономити країні у пікові години до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 млн LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактору атомної електростанції", - наголосила Міністр економіки Юлія Свириденко.

Також міністр зазначила, що проміжок часу, за який можна буде обміняти старі лампочки, збільшиться, щоб всі, хто має бажання, міг це зробити.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк