20.01.2023, 20:54

Підсумки зустрічі "Рамштайн-8" та головні заяви керівництва Пентагону

Рамштайн-8

На американській авіабазі Рамштайн у Німеччині 20 січня відбулася 8-ма за рахунком міжнародна зустріч у форматі "Рамштайн" з питань військової допомоги Україні. На зустрічі зібралися представники оборонних відомств понад 50 країн світу. За підсумками зустрічі було озвучено деякі позиції зі списку озброєння, які союзники передадуть Україні.

Координували зустріч голова Пентагону Ллойд Остін та міністр оборони України Олексій Резніков, передає Час Пік з посиланням на інформацію закордонних ЗМІ.

"Ми докладаємо всіх зусиль, щоб задовольнити потреби України в танках та бронетранспортерах", — заявив глава Пентагону Ллойд Остін на прес-конференції після засідання Контактної групи підтримки оборони України. За словами генерала Марка Міллі, ці машини дозволять Україні проводити "значні наступальні операції". Він також оцінив, що Україна має добрі шанси звільнити значну частину своєї території, "проте витіснити росіян з усіх окупованих територій буде дуже складно", - наголосив він.

Під час конференції, присвяченої зустрічі міністрів оборони десятків країн у Рамштайні, Остін оцінив поточний момент як "вирішальний для боротьби України за самооборону" і заявив, що група не має наміру зволікати з подальшим постачанням техніки.

Він також звернув увагу на передачу "значної кількості" танків Challenger 2 Великобританією, а також оголошення про постачання бойових машин та артилерії Швецією та Данією, заяви Німеччини та Нідерландів про передачу систем Patriot, та "продовження передачі танків" Польщею.

При цьому він підкреслив, що про можливі постачання в Україну американських танків M1 Abrams, а також німецьких "Леопардів" нічого не повідомляється. Він також наголосив, що ці два випадки не пов'язані між собою.

"Справа не в одній платформі. Наша мета — зібрати можливості, які потрібні Україні, щоб бути ефективною у короткостроковій перспективі", — сказав Остін, відповідаючи на запитання про "Leopard".

Він також заявив, що, як і раніше, вважає Німеччину лідером і союзником, на якого можна покластися.

Деякі рішення партнерів з військової допомоги Україні

  • ППО від Франції, Німеччини та Великобританії, зокрема, батарея ЗРК Patriot від Німеччини;
  • ракети для Patriot, пускові установки та навчання від Нідерландів;
  • купівля Канадою ЗРК NASAMS та снарядів до неї;
  • танки Challenger 2 від Великої Британії;
  • БМП CV90 та САУ Archer від Швеції;
  • 19 гаубиць від Данії;
  • більше вертольотів, ПЗРК Stinger та іншого обладнання від Латвії;
  • великий пакет допомоги від Естонії, який включає 155 мм снаряди для гаубиць і не тільки.

Остін підтвердив, що Німеччина поки не ухвалила рішення про передачу танків "Leopard" Україні. Він нагадав, що низка країн пропонує Україні танки зі своїх запасів, зокрема, Польща надасть Україні танки.

Головні заяви керівництва Пентагону

  • США та Німеччина танки поки не даватимуть. Одна з причин: для навчання на Abrams знадобиться багато часу;
  • союзники сфокусовані на допомозі Україні, щоб зробити її успішною на полі бою безпосередньо "зараз";
  • Пентагон очікує вирішення питання про танки ближче до весни, коли ЗСУ перейдуть у контрнаступ, Штати спробують використати "вікно можливостей між справжнім часом та навесні", щоб максимально підготувати ЗСУ;
  • Танки Україна отримає від Великобританії та кількох країн ЄС. Це будуть, зокрема, Challenger 2;
  • Канада закупила систему ППО NASAMS для України, також Україна отримає ППО Patriot від США, Німеччини та Нідерландів, гелікоптери, 8 ЗРК Avenger, ракети для NASAMS, 58 БТР Bradley, 90 БТР Stryker, 350 позашляховиків, 19 гаубиць, тисячі артилерійських снарядів.

"Це дуже, дуже ефективний пакет, і при правильному використанні він дозволить їм досягти успіху", - заявив глава Пентагону.

Щодо процесу мобілізації в Росії, то, за оцінками США, країна-агресор мобілізувала до 250 000 військовослужбовців для війни в Україні з 300 000 осіб. При цьому російські втрати значно перевищують 100 тисяч. Також, згідно з заявами Пентагону, "війна закінчиться, зрештою, переговорами".

Нагадаємо, вчора, напередодні зустрічі "клубу Рамштайн", 9 європейських країн пообіцяли "безпрецедентно" підтримати Україну

Читайте також: У мережі оприлюднили повний список військової допомоги від США на $2,5 млрд.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк