22.03.2023, 08:00

Рада ухвалила закон про заборону в Україні географічних назв, пов'язаних із РФ

Верховная Рада

Верховна Рада України прийняла законопроєкт, який забороняє надавати географічним об'єктам назви, пов'язані з РФ.

Верховна Рада України 21 березня ухвалила законопроєкт ]]>№7253]]>. Законопроєкт підтримало 248 народних депутатів, повідомляє Час Пік.

Документ вносить зміни до низки законів, постанов, указів президента, зокрема до законів "Про географічні назви" та "Про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". 

Закон передбачає встановлення порядку перейменування географічних об'єктів, вулиць, провулків, площ та інших об'єктів, що мають назви, що пропагують російську імперську політику.

Так, забороняється давати географічним об'єктам назви, що звеличують, пропагують, увіковічують або символізують:

  • загалом РФ;
  • російські пам'ятні, історичні, культурні місця, дати, події;
  • російських діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших держав, переслідували дисидентів за критику тоталітарного радянського та російського режиму тощо.

Точний перелік змінених назв поки не відомий і буде визначений при реалізації закону.

"Україні потрібна своя історія, свої цінності, а не вигадані в москві чи десь в уральських бункерах! Тому слідом за декомунізацією має відбутися деімперіалізація чи деколонізація та повне відновлення української історичнонаціональної топоніміки, спотвореної до невпізнанності та стертої з нашої мапи колишнім тоталітарним режимом", - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Рада ухвалила зміни до Держбюджету: на оборону додатково виділять понад 500 млрд грн

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк