29.06.2023, 22:43

Як зміняться ціни на пальне в Україні з липня: прогноз експерта

бензин

З липня в Україні зросте вартість пального. Однак подорожчання не станеться раптово, що пов'язано з дією нової системи оподаткування.

Прогноз щодо подорожчання палива в Україні дав директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн в ефірі телемарафону, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

"Насамперед, треба сказати, що 1 липня нічого не станеться. Не буде такого, що ми прокинемося і побачимо на заправках якісь нові цінники. Трейдери навезли багато пального ще у травні, у червні теж, бачимо, постачання дуже великі. Відбуватиметься умовно кажучи змішування пального за старими податками та пального, яке надходитиме з 1 липня вже за новою системою оподаткування. І це гарантуватиме такий плавний процес переходу, відповідно і підвищення цін", - стверджує експерт.

За його словами, підсумки подорожчання можна буде спостерігати лише наприкінці липня-серпні 2023 року.

"Податкова складова на бензин зростає на 11 гривень за літр, на дизпаливо - на 8 гривень за літр, на скраплений газ - на 3 гривні за літр. Якщо буде стабільна закупівельна вартість, якщо буде поточна доходність заправних станцій, то ціни повинні зрости на таку величину. Однак я все ж таки думаю, що націнки заправних станцій будуть зменшені", - додав він.

Куюн вважає, що зростання цін на пальне в Україні очікується в діапазоні 2-3 гривні за літр.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться прем'єру четвертого епізоду анімаційного серіалу "Хробаки", який присвячено річниці визволення острова Зміїний, а також іншим вдалим “перегрупуванням”, “передислокаціям” та “жестам доброї волі” російських загарбників.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: В Україні зросте тариф на воду: що ухвалив регулятор

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк