22.08.2023, 16:17

Уроки в метро чи за партами: як працюватимуть школи України з 1 вересня

Віктор Білий | Всі новини автора
школа

У школах України з наступного місяця передбачено три форми навчання – очна, онлайн та змішана. Яка саме діятиме в тому чи іншому регіоні та населеному пункті, вирішуватимуть військові адміністрації та місцева влада.

Про це повідомляє пресслужба Міносвіти, передає Час Пік.

У пресслужбі повідомили, що у змішаній формі очне та дистанційне навчання з'єднані. Лекції можна проводити дистанційно, а практичні, лабораторні та контрольні – очно.

У відомстві переконані, що навчання у початковій школі слід проводити очно, щоб діти мали змогу соціалізуватись.

Формат навчання протягом року може змінюватись залежно від ситуації з безпекою. Структуру та тривалість уроків, освітнього дня та тижня визначатиме педагогічна рада навчального закладу.

Офлайн або змішане навчання з 1 вересня буде можливим лише в тих школах України, які будуть обладнані укриттями на випадок повітряних атак.

У Міністерстві освіти прогнозують, що 80-85% закладів середньої освіти зможуть розпочати навчальний рік у змішаному форматі або очно.

Йдеться про населені пункти у відносному тилу, адже в регіонах, що знаходяться в зонах бойових дій, або в радіусі досяжності ракет С-300 і РСЗВ місцева влада не схвалила перехід в офлайн.

Уроки в метро чи за партами

У Києві школи готують до офлайну. Укриттями забезпечено 91% закладів середньої освіти.

У Дніпрі рішення про формат навчання школярів приймають їхні батьки. У очному форматі працюватимуть лише навчальні заклади з укриттями, де навчатимуться діти із різних шкіл. Освітній процес організують у дві зміни.

У Харкові через складну безпекову ситуацію навчальні заклади не відновлять роботу у звичному режимі. Для молодших класів уроки відбуватимуться у метро. Для цього на станціях обладнають спеціальні приміщення.

В Одесі обладнали укриття в більшості шкіл. З 1 вересня в очному форматі в області працюватиме 641 школа, тобто 88% від загальної кількості шкіл.

У Хмельницькій області понад 90% шкіл повернуться до очних уроків. 517 із 544 шкіл області мають власні облаштовані укриття або орендують їх.

Львівські школи планують розпочати роботу у форматі офлайн, ідентично минулого року.

У Миколаєві розглядають можливість відкриття шкіл та дитсадків, проте першочерговим залишається вирішення питання безпеки.

У Запоріжжі планують запровадити змішану форму навчання. Тільки онлайн уроки будуть у школах громад, де ведуться активні бойові дії, а в обласному центрі навчальні заклади працюватимуть у комбінованому режимі за наявності облаштованих укриттів.

Те саме стосується і закладів вищої освіти та коледжів. МОН рекомендувало їм максимально перейти до аудиторного формату занять за наявності укриттів та в закладах, що знаходяться на територіях, де немає небезпеки артилерійського обстрілу або ударів ракет С-300.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам сьомий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: