24.09.2023, 21:38

"Голод, як зброя війни": Правозахисники готують позов в Гаагу

Оксана Мовчан | Всі новини автора
суд

РФ після повномасштабного вторгнення намагалася спричинити голод в Україні у три етапи.

Про це йдеться у матеріалі ]]>The Guardian]]>, передає Час Пік.

За даними видання, прокурори та правозахисники хочуть задокументувати випадки, коли російські окупанти використовували голод як зброю війни, щоб надати докази МКС.

Саме ці докази дозволять МКС розпочати перше у своєму роді таке кримінальне переслідування, що може передбачати нові звинувачення російському диктатору Володимиру Путіну.

Серед задокументованих інцидентів - загибель 20 цивільних громадян у Чернігові вранці 16 березня 2022 року, коли російські осколкові бомби вибухнули біля супермаркету, де українці стояли в черзі за хлібом.

Слідчі також зосереджуються на облозі Маріуполя. Постачання продовольства до міста було припинено, а коридори для гуманітарної допомоги заблоковані або розбомблені, що дуже ускладнило або унеможливило виїзд мирних жителів.

Три етапи створення фальшивого голоду

Використання їжі як зброї відбувалося в три етапи. Таку думку висловив старший юрист Global Rights Compliance Юсуф Хан, зазначивши, що агресор почав використовувати голод проти українців одразу після початку війни, коли українські міста були взяті в облогу, а постачання продовольства припинилося.

Друга фаза за словами юриста – знищення об'єктів, необхідних для виживання цивільного населення. Вона включає знищення запасів продовольства і води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій.

Третій етап - спроби Росії запобігти або обмежити експорт українських продуктів харчування.

Пропонуємо до перегляду:

Восьмий епізод анімаційного серіалу "Хробаки" присвячений незламній боротьбі “бойових” комарів, бліх та гусаків із російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також:

Обстріл Херсонщини: кількість поранених унаслідок ворожої атаки зросла

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк