09.06.2024, 18:08

В Україні буде створено реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами

В Украине будет создан реестр территорий, загрязненных взрывоопасными предметами

В Україні створять перший державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами. Відповідне рішення Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні 7 червня 2024 року.

Відповідно до Положення про реєстр, розробленого спільно Мінекономіки та МВС, адмініструвати сайт буде Державна служба з надзвичайних ситуацій, за технічну частину відповідатиме Центр гуманітарного розмінування. Реєстр почне роботу після введення його в експлуатацію ДСНС. Про це ]]>повідомляє ]]>Міністерство економіки України, передає Час Пік.

Як зазначив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, створення реєстру – важливий крок у сфері гуманітарного розмінування і його запуск дозволить автоматизувати та прискорити цілу низку процесів.

"Наприклад, за допомоги реєстру ми зможемо відстежувати стан розмінування територій практично в реальному часі та ефективно планувати подальшу роботу з розмінування. Фермери – отримувати витяги про статус своїх земель:  забруднені вони чи очищені. Місцева влада – контролювати стан сільгоспземель, щодо яких вона ухвалила рішення про місцеві податкові пільги  на підставі висновків про забруднення територій. Інформація, що міститиметься в реєстрі буде важливою для інвесторів та для реалізації проєктів з відновлення України", - сказав Безкаравайний.

У Мінекономіки повідомили, що наповнюватиметься реєстр з різних джерел. Центр гуманітарного розмінування вноситиме дані про результати проведення нетехнічного обстеження земель. Держоргани, підрозділи яких розміновують території – інформацію про обстеження та очищення  земель. Місцева влада – відомості про обстеження ділянок, через забруднення яких власникам надали місцеві податкові пільги.

До реєстру можна буде вносити інформацію про результати обстеження, зокрема за допомогою супутникових знімків, засобів сканування тощо. Обстежена територія, на якій не виявлено чи знешкоджено вибухонебезпечні предмети, виключатиметься з реєстру.

Читайте також: Гарні новини для ВПО за кордоном: для отримання паспорта не потрібно буде їхати в Україну

Читайте ще: У чому переваги професійного кейтерингу?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк