02.08.2024, 20:03

В Україні з'явилася нова професія: на кого тепер можна вчитися

деминер

Національна агенція кваліфікацій затвердила новий професійний стандарт для демінерів. Таким чином, в Україні виникла нова професія.

Про це ]]>повідомляє]]> Міністерство економіки України, передає Час Пік.

"Досі у нас не було професійного стандарту демінер. Фактично оператори змушені були самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. Наявність професійного стандарту, що відповідає міжнародним вимогам (IMAS - International Mine Action Standards), створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Це дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після навчання зможуть працювати як в українських операторів протимінної діяльності, так і у міжнародних", - наголосив заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

За даними відомства, тепер буде введено в правове поле нові вимоги, зокрема присвоєння коду професії та впорядкування оплати праці. Також буде розроблено освітній стандарт для підготовки дипломованих демінерів.

Розроблений стандарт передбачає п'ять рівнів підготовки від базового рівня для нетехнічного обстеження до рівня для розмінування територій та будівель.

Читайте також: Тарифи на газ та опалення для населення зростуть з 2025 року, - НБУ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк