11.08.2020, 11:53

Медовий Спас: коли святкують Маковія, традиції та заборони свята

Медовый Спас

У серпні православні християни святкують три Спаса - Медовий, Яблучний та Горіховий. Медовий Спас або Маковія щорічно святкують 14 серпня. На Медовий Спас існує багато традицій та заборон.

Перший Спас ще називають Медовий, Спас на воді, Мокрий Спас та Маковіїв день, повідомляє Час Пік.

У цей день Православна церква вшановує пам'ять трьох святинь: Животворящого Хреста Господнього, образу Спасителя та ікони Володимирської Божої Матері.

У цей день віруючі шанують пам'ять семи мучеників Маккавіїв, їхньої матері Соломонії та вчителя Єлеазара, які в 166 році до нашої ери поплатилися життям за те, що сповідували віру в Істинного Бога.

Медовий Спас - перший день Успенського посту. C Медового Спаса починається двотижневий Успенський піст.

Традиції  та звичаї свята

У цей день віруючі відвідують церковну службу, а після молитви освячують мед та медові соти. Вважалося, що такий мед набуває особливі цілющі властивості.

В цей день на службу приносять квіти або трави, а також сезонні фрукти - яблука, сливи та груші. щоб їхні освятити.

У цей день робили та освячували букети-обереги "маковійчики" або "маковійки". У композицію входили суцвіття маку, м'яти, любистку, чебрецю та ромашки. Викидати маковійки не можна, їх потрібно зберігати у будинку, бажано біля ікон, як оберіг.

Медовый Спас

За стародавніми звичаями, на Маковея святять мед, мак та воду. Власники садиб запрошують священика освятити криницю, озеро або іншу водойму. Вважається, що якщо зануритися в річку або відкрити водойму на Спас, можна змити з себе гріхи.

У цей день освячують мед, щедро пригощаються, а для гостей готують пироги, вареники, пряники, а також шуліки - печені коржі, які ламають та заливають медом і розтертим маком.

Увечері за великим столом дякують Богові за їжу та починають вечерю з ложки меду. Свято Медового Спаса прийнято проводити тихо, в колі сім'ї та друзів.

Після 14 серпня припиняли купатися в озерах, ставках, річках. Вважається, що після цього свята закінчується літо і починається пора дощів.

Медовый Спас

Що можна і не можна робити на Медовий Спас

У свято Медовий Спас є певні заборони.

14 серпня розпочинається Успенський піст і потрібно дотримуватися певних правил харчування. Зазвичай в цей день господині готують пісний борщ та страви з грибами.

З використанням маку та меду готували млинці та пироги. Страви робили без яєць, молока або м'яса - шанували правила церковного посту.

Господині намагалися навести порядок в домі до свята. У цей день не можна прибирати в будинку та працювати на городі, скасовували всі роботи і в полі (за винятком збору меду).

На Маковея не можна голосно говорити та шумно святкувати - гучні звуки лякають бджіл, а саме в цей день збирають мед.

У цей день не можна сваритися, злитися або бажати комусь зла. Згідно з повір'ям, всі негативні побажання можуть повернутися бумерангом в кілька разів сильніше.

Медовый Спас

Прикмети на Медовий Спас

Медовий Спас означає кінець літа та початок осіннього періоду. Вважалося, що на Макавія літо закінчувалося, приходила пора збору врожаю та сінокосу.

На вулиці холодає, а в водоймах вода починала цвісти.

Якщо на Маковея йде дощ - не буде лісових пожеж.

Сни в ніч на 14 серпня - віщі.

Вважалося, що людина, яка народилася на Маковія, може стати непоганим пасічником.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>