16.09.2020, 15:18

Що за свято Рош ха-Шана і чому євреї масово їдуть в Україну в цей час

Марина Началова | Всі новини автора
хасиды

Традиційний єврейський календар відрізняється від того, за яким ми звикли жити. І єврейський Новий рік святкується не взимку, а восени. Це свято називається Рош ха-Шана.

Рош ха-Шана буквально перекладається з івриту як "голова року", повідомляє Час Пік.

Це свято відзначається два дні поспіль на молодий місяць осіннього місяця тишрей за єврейським календарем (припадає на вересень або жовтень). У 2020 році Рош ха-Шана святкується з вечора 18 вересня до вечора 20 вересня.

За віруваннями євреїв, саме в місяці тишрей Бог створив світ, і в цей же час Бог судить весь світ. За переказами, в ці дні на небесах виноситься рішення, кому жити, а кому померти. Євреї приділяють багато уваги молитвам на свято Рош ха-Шана, оскільки, як вважається, вони можуть вплинути на божественне рішення.

За звичаєм, на Рош ха-Шана їдять хліб і яблука з медом. Працювати в це свято заборонено. Під час ранкової молитви прийнято сурмити в шофар - ритуальний духовий інструмент, зроблений з рогу барана, козла, газелі або антилопи.

Щороку на Рош ха-Шана тисячі євреїв, які сповідують брацлавську течію хасидизму, здійснюють паломництво в українську Умань, на могилу цадика Раббі Нахмана.

Цадик Нахман був правнуком засновника хасидизму Ісраеля Баал Шем Това. Сам він є засновником брацлавської (бресловскої) течії хасидизму. Народився Нахман в 1772 році в містечку Меджибіж (тоді контролювалося Річчю Посполитою, нині - Хмельницька область). Протягом життя проповідував своє бачення віри: на його думку, молитва не повинна бути обтяжливою, молитися потрібно з веселощами, піснями і танцями. Також Нахман закликав своїх послідовників відійти від Тори і молитися "серцем" на рідному ідиші, а не на івриті. Незадовго до смерті в 1810 році Нахман оселився в Умані, де і був похований.

Могила цадика Нахмана в Умані відразу стала місцем масового паломництва. Кожен поважаючий себе брацлавський хасид вважає своїм обов'язком хоча б раз в житті відвідати це місце, найкраще це робити на свято Рош ха-Шана.

Могила цадика Нахмана в Умані

Кожної осені 20-25 тисяч паломників приїздять до Умані. Щоправда, в нинішньому році святкування єврейського Нового року затьмарила пандемія, через яку Україна тимчасово обмежила в'їзд іноземців. На даний момент на кордоні застрягли сотні хасидів, які не полишають надію потрапити в Україну з боку Білорусі. Поки що Держприкордонслужба непохитна, Білорусь і Ізраїль просять пустити євреїв до України, і чим закінчиться ця історія, поки неясно.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: