Вчені назвали продукти, що прискорюють старіння на біологічному рівні
Вчені заявили, що споживання ультра-перероблених продуктів безпосередньо пов'язане з біологічним старінням організму. Справа в тому, що при цьому відбувається скорочення теломерів, розташованих на кінчиках хромосом, які зберігають їх цілісність і оберігають від зносу.
Про це йдеться в дослідженні вчених іспанського університету Наварри в Памплоні, передає Час Пік.
За словами вчених, у світі зростає споживання ультра-обробленої їжі (UPF). Частково вона складається з натуральних продуктів - білкових ізолятів, цукрів, жирів і масел, але в ній дуже мало цілісних продуктів або взагалі немає.
Компанії, що виробляють UPF, часто додають в них ароматизатори та емульгатори для смаку, а також барвники та інші добавки для зовнішнього вигляду. UPF бідні поживними речовинами і часто незбалансовані. При цьому вони дуже прибуткові, завдяки недорогим інгредієнтам, економним виробничим процесам і тривалому терміну зберігання. Споживачів приваблює зручність і відносно довгий термін зберігання.
Крім того, було виявлено зв'язок з ожирінням, гіпертонією, метаболічним синдромом, деякими типами раку і діабету 2 типу, однак вони часто пов'язані з віком, тому не завжди залежать від споживання UPF.
Читайте також: Допоможуть швидко схуднути: дієтолог розповіла про прості продукти, які потрібно їсти щодня
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк.