14.10.2020, 19:13

Приймати на свій страх і ризик: експерти назвали ліки, які погіршують симптоми хвороб

Марина Началова | Всі новини автора
лекарства

Іноді лікарські препарати можуть посилювати симптоми, для лікування яких вони призначені. В одних випадках це - неминучий етап лікування, з яким варто змиритися, в інших - результат безвідповідального застосування медикаментів.

Видання Daily Mail опублікувало список ліків, які можуть погіршувати стан пацієнта, передає Час Пік.

Краплі та спреї для носа

Судинозвужувальні засоби є справжнім порятунком при закладеності носа. Більшість з них містять псевдоефедрин, ліки, які змушують м'язи, що контролюють ці кровоносні судини, скорочуватися, і полегшення, як правило, настає вже за 15 хвилин.

Однак суворі інструкції свідчать, що такі засоби слід використовувати не частіше трьох або чотирьох разів на день протягом максимум семи днів. Якщо застосовувати їх довше, може розвинутися медикаментозний риніт, м'язи, які контролюють судини, стають "втомленими", і людина вже не зможе нормально дихати без крапель.

Лондонський отоларинголог Ентоні Нарула попереджає, що тривале використання судинозвужувальних препаратів може навіть призвести до незворотних змін тканин, які викликають постійну закладеність носа і вимагають хірургічного втручання.

Коли таблетки від печії посилюють її

Ліки, які діють на придушення виділення кислоти клітинами слизової оболонки шлунка, можуть ще більше погіршити хронічну печію, коли пацієнти вперше припиняють їх приймати.

Гастроентеролог Джеремі Сандерсон, пояснює, що це пов'язано з "підвищеною кислотністю".

"Коли ви припиняєте приймати ліки, ви фактично відпускаєте гальма у клітин протонної помпи, і вони спочатку реагують, виробляючи більше кислоти. Близько половини всіх пацієнтів страждають від цього зворотного ефекту. Я зазвичай раджу пацієнтам на пару днів перекусити індичкою або використовувати безрецептурні препарати, такі як Гевіскон, поки все не уляжеться", - говорить доктор.

Препарат від прищів, що викликає появу прищів

Близько 30 000 чоловік у Великобританії приймають препарат Роаккутан від сильних вугрів. Він очищає шкіру, зменшуючи кількість вироблюваного шкірного сала, тому пори з меншою ймовірністю закупорюються, але для цього потрібен час.

"Я попереджаю своїх пацієнтів, що при прийомі Роаккутана їх прищі, ймовірно, посиляться, перш ніж вони зникнуть", - говорить дерматолог Ансуї Сахота.

Для 80% пацієнтів загострення хвороби терпиме і триває пару тижнів, але у інших 20% ситуація серйозно погіршується, і їм доводиться приймати короткий курс антибіотиків.

Препарат має такий ефект, тому що спочатку він викликає руйнування внутрішньої оболонки волосяних фолікулів. Бруд від цього руйнування викликає закупорку - ідеальне живильне середовище для бактерій, що викликають прищі. Але як тільки цей бруд видаляється і вироблення шкірного сала зменшується, шкіра висихає і починає очищатися.

Антидепресанти, що погіршують настрій

У деяких випадках ліки від депресії можуть значно погіршити проблему - особливо антидепресанти, що найбільш часто призначаються, звані селективними інгібіторами зворотного захоплення серотоніну.

Вважається, що це пов'язано з тим, що ліки діють за рахунок підвищення вироблення двох ключових хімічних речовин у мозку, серотоніну і глутамату. Серотонін підвищує мотивацію і рівень енергії, а глутамат сприяє отриманню задоволення і навчанню.

Рівень серотоніну підвищується протягом кількох годин після прийому першої таблетки, але може пройти кілька тижнів, перш ніж підвищиться рівень глутамату. В результаті пацієнти часто відчувають себе збудженими, але при цьому схвильованими і позбавленими задоволення.

Знеболюючі

Пацієнти, що протягом тижнів або місяців приймають сильні знеболюючі, звані опадами, такі як кодеїн, кодамол, трамадол і фентаніл, можуть відчувати посилення хворобливих симптомів.

Це відбувається через те, що називається гіпералгезією, викликаною опадами, - ненормально підвищеною чутливістю до болю. Згодом організм реагує на дію ліків, збільшуючи кількість рецепторів на поверхні клітин, щоб передавати больові сигнали в мозок. В результаті доза препарату розподіляється більш тонко.

Ліки від лихоманки, що подовжують хворобу

Прийом парацетамолу або ібупрофену для зниження високої температури насправді може продовжити вірусну інфекцію і збільшити кількість вірусу, який ми можемо передати іншим.

"Лихоманка - це частина реакції організму на інфекцію", - говорить доктор Ендрю Істон, вірусолог з Університету Уоріка.

Лабораторні дослідження показують, що при підвищенні температури вірус погано розмножується. На практиці це означає, що зниження температури за рахунок прийому таких ліків, як парацетамол, може допомогти вірусу вижити в організмі довше.

Вушні краплі

Вушні краплі, що відпускаються без рецепта, є основним рекомендованим засобом при закупорці вух сірчаними пробками. Більшість крапель містять бікарбонат натрію, який є лужним. Вушна сірка - з високим вмістом кислоти. Коли вони стикаються, починається хімічна реакція, в результаті якої починається розчинення пробки.

Але на ранніх стадіях процесу розм'якшення пробка розширюється по мірі руйнування. Це посилює закупорку і порушує слух принаймні на кілька днів. У цьому випадку лікарі рекомендують проявити терпіння.

Дивіться також: Чи залишаться в обігу золотисті залізні гривні: відповідь Нацбанку

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк