17.11.2020, 22:57

На розкопках у Болгарії знайшли доісторичну "маску інопланетянина"

Марина Началова | Всі новини автора

Химерна доісторична глиняна маска, що датується кінцем 5-го тисячоліття до нашої ери, не схожа ні на людину, ні на якусь тварину.

Дивна знахідка трапилася археологам під час розкопок в районі городища Провадія-Солніцата, також званого "Соляна яма" в північно-східній Болгарії. Про це пише видання Archeology in Bulgaria, передає Час Пік.

За словами археологів, Провадія-Солніцата в епоху неоліту була населена одними з перших у світі видобувачів кам'яної солі. Протягом останніх декількох років в цій місцевості було виявлено безліч знахідок, в тому числі золоті артефакти.

Неординарність однієї з недавніх знахідок полягає в тому, що вона схожа на обличчя інопланетянина, якими їх часто зображують у науково-фантастичних фільмах.

Ця невелика глиняна фігурка має трикутні обриси, в ній вгадуються великі очі і стилізовані вуха. У "вухах" є отвори, в які, ймовірно, вставлялася нитка, щоб носити фігурку на шиї як прикрасу або амулет. Але також є ймовірність, що цей предмет міг висіти на стіні або навіть бути кришкою посудини, яку можна було піднімати і опускати за допомогою нитки.

Вчені вважають, що така фігурка могла бути символом статусу.

Читайте ще: Фрагмент стародавнього дна Тихого океану виявили в несподіваному місці

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: