13.01.2021, 08:40

Щедрий вечір: заборони на Маланку та Василів день

Щедрый Вечер

В Україні традиція відзначати Старий Новий рік пов'язана ще й з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня – Василів день. Існують суворі заборони на свято Маланки та Василів день.

Напередодні Старого Нового року за давньою народною традицією 13 січня святкують Щедрий вечір. За християнським календарем - Маланка, в цей день шанують преподобну Маланію Римлянку. На 14 січня припадає Василів день - на честь святого Василія Великого - покровителя землеробства, філософа та богослова, повідомляє Час Пік.

Щедрий вечір - веселе українське свято з обрядами, розвагами, скоромною їжею: багатою кутею на смальці, ковбасами, пирогами, варениками, млинцями, смаженими на салі тощо. А ще випікають два спеціальних хліба "Маланка" та "Василь".

Ніч на Старий Новий рік в народі вважалася часом розгулу нечистої сили.

На Щедрий Вечір, в ніч під старий Новий рік, майже по всій Україні традиційно ходили гурти ряджених, які щедрували та відганяли нечисть піснями. За традицією, починати щедрування потрібно після заходу сонця.

Щедрый вечер

Заборони свята

Вважається, що якщо в перший день Старого Нового року в будинок першою увійде жінка - буде біда. Не можна 14 січня пускати жінку першою до хати.

Першим в будинок повинен увійти чоловік, тому посівати ходять тільки хлопчики. На Василів день в будинок першим увійде чоловік - весь рік буде вдалим.

Вважалося, що в цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Не можна брати і давати гроші в борг.

Також люди вважали, що в цей день не варто виносити сміття - щастя з дому винесеш.

Не можна сваритися та лаятися, не можна ображатися і бути злопам'ятним.

Не можна бути в темному, старому або брудному одязі. Якщо забруднити святковий одяг - в наступаючому році можуть виникнути проблеми.

Читайте також про історію та прикмети популярного свята Старий Новий рік, який не є офіційним, але його святкують не тільки в країнах колишнього СРСР, а й в інших зарубіжних країнах.

Щедый вечер

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк