17.01.2021, 23:04

У Німеччині знайшли скам'янілі останки гігантської доісторичної акули

Марина Началова | Всі новини автора
акула

У Німеччині була виявлена ​​скам'янілість 2,5-метрової акули, яка жила 150 мільйонів років тому і була однією з найбільших у свій час.

Добре збережений скелет акули Asteracanthus знайшли в Баварії вчені Віденського університету, передає Час Пік з посиланням на Daily Mail.

Майже повний скелет показує, що Asteracanthus досягав майже 2,5 метрів у довжину. Найбільша акула з коли-небудь зареєстрованих досягала близько 3 метрів у довжину.

В скелеті акули збереглося 150 зубів, що спонукало провідного автора дослідження Себастьяна Штумпфа заявити, що це, ймовірно, була одна з найбільш вражаючих акул свого періоду.

Вчені заявили, що хрящові риби, в тому числі акули і скати, є однією з найуспішніших груп хребетних, що збереглися до цих пір. Через те, що зуби хрящової риби замінюються все життя, зуби хрящових риб є одними з найбільш частих знахідок викопних хребетних для палеонтологів.

Однак низький потенціал збереження їх скелетів в більшості випадків перешкоджає скам'янінню повністю збережених зразків, що відносить недавню знахідку в розряд рідкісних.

Гібодонтіформні акули, які є найближчими родичами сучасних акул і скатів, вперше з'явилися під час останнього девону, близько 361 мільйона років тому. Вони вимерли одночасно з динозаврами в кінці крейдяного періоду, близько 66 мільйонів років тому.

Читайте ще: Не викидайте старі смартфони: розроблена програма, яка дозволить застосовувати їх по-новому

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: