17.02.2021, 19:04

В Антарктиді глибоко під льодовиком знайшли раніше невідомих істот

Марина Началова | Всі новини автора
антарктида

В Антарктиді вчені пробурили 900-метрову свердловину під шельфовим льодовиком Фільхнера-Ронне і знайшли там організми, які, як раніше припускалося, не можуть жити в таких умовах.

Британська антарктична служба хотіла отримати зразки осаду з дна льодовика, але натрапила на камінь у стовбурі свердловини і вирішила його обстежити. Результати дослідження були опубліковані в журналі Frontiers in Marine Science, передає Час Пік.

Валун детально розглянули за допомогою камери і помітили, що його обліпили живі організми. Візуально вони були схожі на губок, які фільтрують поживні речовини з води.

Вчені не могли навіть припустити, що в таких умовах може існувати життя. Чим харчуються ці організми, поки незрозуміло, адже вони знаходяться в сотнях кілометрів від найближчого регіону фотосинтезу.

Хоча дослідники морської флори і фауни Антарктики раніше знаходили деякі дрібні мобільні організми, такі як риби, черви, медузи і криль, далеко під шельфовими льодовиками, вони ніколи раніше не знаходили стаціонарні форми життя, які виживають, поглинаючи їжу, що потрапляє на них. Вчені підозрювали, що повна темрява, нестача їжі і температура -2 градуси Цельсія були для них занадто ворожим середовищем.

На фотографіях і відеозаписах валуна видно, що на ньому мешкають як мінімум два типи губок, у одного з яких є довге стебло, що переходить в голову. Але, схоже, на скелі ростуть і інші організми, які можуть бути трубчастими хробаками або стеблами черепашок.

"Було справжнім шоком знайти їх там, дійсно хорошим шоком, але ми не можемо проводити тести ДНК, ми не можемо визначити, що вони їдять або скільки їм років. Ми навіть не знаємо, чи є вони новим видом, але вони безумовно живуть в місці, де ми не очікували, що вони будуть жити", - заявив біогеограф Х'ю Гріффітс.

Читайте ще: Як в українців можуть "угнати" мобільний номер: "Київстар" попередив абонентів про небезпеку

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: