19.03.2021, 08:41

Маленький земний рай: Дивовижна країна, де практично немає злочинності, безробіття та жебраків

Оман

Жителі цієї країни навряд чи скажуть "Там добре, де нас немає". Країна, в якій майже немає злочинності та жебраків. Країна, жителі якої звільнені від сплати податків. Країна, яку туристи прозвали казкою Сходу. Це дивовижна країна, рівної якій немає в світі.

Громадяни цієї країни можуть користуватися всіма можливими благами цивілізаційного суспільства, безкоштовною освітою та медициною, яка вважається однією з кращих у світі. Час Пік розповість про невелику країну, що розташувалася на південному сході Аравійського півострова.

Йдеться про невелику країну -це маленький земний рай під назвою Оман. Оман - напрямок, який приваблює мандрівників казковою аурою Сходу. У Маскаті туристів чекає атмосфера витонченої розкоші, а за його межами - автентичність та незаймана природа.

Оман Оман

Султан Кабус бен Саїд

Оман - держава на Аравійському півострові, в якій є пустеля, оазиси в руслах висохлих річок та довгі смуги пляжів на узбережжі Аравійського моря, а також Перської та Оманської заток. Столиця Оману розташована у портовому місті Маскаті.

Протягом майже 50 років до самої своєї смерті Оманом правив Султан Кабус бен Саїд. Прийшовши до влади в результаті перевороту, поваливши свого батька, Кабус приступив до проведення масштабних реформ в країні, які охопили всі сторони життя султанату та кардинально змінили Оман.

Султан Кабус бен Саид

Правитель Оману, султан, є абсолютним монархом держави. Вся влада знаходиться в його руках. Він керує країною, вершить суди, командує військовими силами країни, домовляється з представниками іноземних держав та здійснює роль головного релігійного авторитету країни – Імама.

Однак абсолютна влада не стала перепоною на шляху розвитку цієї держави.

До того, як Кабус бен Саїд зійшов на престол, країна була в жалюгідному стані. На той момент в Омані практично були відсутні школи та лікарні, не було доріг.

Кабус бен Саїд народився у 1940 році і став єдиним спадкоємцем престолу. У віці 18 років він відправився до Англії для навчання в приватному коледжі. У 1962 році йому також вдалося закінчити Королівську військову академію, а через 2 роки спадкоємець за наполяганням батька повернувся на батьківщину.

Султан Кабус бен Саид

Вже в цей час Кабус вважав, що його батько управляє країною не ефективно і сам прагнув до кардинальних реформ.

У 1970 році спадкоємець вирішив діяти і 23 липня він, за підтримки свого дядька Таріка бен Теймура та знайомих англійських офіцерів, зробив безкровний палацовий переворот, в результаті чого султан відмовився від влади на користь сина.

Казка Сходу

Вже у перші 16 років правління султан звів 500 шкіл, десятки лікарень, які є кращими в своєму роді, створив вузи та побудував кілометри сучасних доріг. 

Султану вдалося значно підвищити рівень життя підданих Оману, які на початку його правління практично перебували за межею бідності.

Кожен громадянин після досягнення повноліття отримує в дар від держави ділянку землі для побудови житла. 

Держава надає безкоштовне житло тим, чий дохід не перевищує 1000 доларів.

Незважаючи на те, що Оман є арабською країною, жінки тут мають право брати участь у виборах, вони володіють землею, займають посади міністрів та послів.

Ландшафт місцевості в Омані настільки красивий, що туристи прозвали країну казкою Сходу.

Оман Оман

Цікаві факти 

Оман одного разу вів найкоротшу війну в історії людства. 27 серпня 1896 року англо-занзібарська війна між Оманом та Великобританією тривала не більше 40 хвилин.

Оман вільний від тероризму. Країна набрала нуль в останньому Глобальному індексі тероризму (GTI).

В Омані немає хмарочосів, 13 - це максимальна кількість поверхів, яка допустима для місцевих будівель. 

Оман - одна з 27 країн, в яких немає поїздів.

Оман

В Омані алкогольна продукція продається тільки в спеціалізованих магазинах. Для придбання алкоголю в Омані необхідно попередньо отримати дозвіл у поліції, причому мусульманам цього дозволу не видають. 

В Омані дозволено водити автомобіль у нетверезому вигляді.

В'їзд туристів до Оману було дозволений тільки в кінці 1980-х років.

Обов'язковою деталлю костюма чоловіка-оманця є короткий широкий кинджал.

Оман

Серед Оманських жінок поширені сині татуювання на обличчі та руках, а також сережки у вухах та носі.

Більшість жінок в Омані носять абаї (довге плаття з рукавами), тому поява в центрі міста в занадто відвертому одязі може бути витлумачено як неповага.

Улюблений делікатес жителів оману - м'ясо гієни.

В Омані практично відсутні злочинність, безробіття та бідність.

Жителі Оману звільнені від сплати податків.

В Омані вихідними днями є четвер та п'ятниця.

Двері Національного банку Оману відлита з чистого золота.

Оман

Близько 70% робочої сили в країні складають іноземці. Керівництво Оману затвердило список з 26 професій, недоступних для іноземців. Наприклад, таксистами можуть бути тільки оманці.

Казковий купець і мандрівник Синдбад-мореплавець був родом з Оману.

В Омані не прийнято демонструвати на публіці голі п'яти, так як місцеві жителі вважають це неповагою.

Мешканки оману в середньому народжують 5-6 дітей.

Оман

Одними з найпопулярніших місць в Омані є ринки пахощів. 

Ладан, який використовується протягом 6000 років як духи та панацея, колись був основним джерелом багатства в Омані та цінувався більше, ніж золото. Дерева ладану в Омані навіть були включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

ОманОман Оман

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк