24.03.2021, 07:52

В якійсь мірі мутанти: Люди з таким кольором очей володіють реальною суперсилою

В какой-то степени мутанты

У світі немає двох ідентичних особистостей, і немає двох однакових пар очей. Очі таять в собі секрети про справжню природу людини. У чому магія погляду? Може, справа в кольорі очей?

Вчені підрахували, що існує 8 найпоширеніших кольорів очей. Колір очей успадковується одним геном людини, і вже з моменту зачаття йому визначено мати певний відтінок. Час Пік розповість, людей з яким кольором очей вважають особливими. 

Відтінок очей кожної людини є унікальним. Однак, якщо ви щасливий володар блакитних очей, то вас можна назвати воістину особливим. Блакитноокі люди володіють реальною суперсилою.

Блакитний колір очей є одним з найпоширеніших на землі, але світлоокі люди дещо відрізняються від інших. Справа зовсім не в рідкості відтінку, а в унікальних особливостях організму, які і відрізняють блакитнооких людей. 

Голубые глаза

Блакитні очі - не блакитні?

Немає такого явища, як блакитний пігмент очей. Насправді, в організмі людини не існує синього пігменту. Є меланін - речовина, що відповідає за колір шкіри. Якщо в організмі людини багато меланіну, то у нього, як правило, карі очі.

Носії блакитних очей - люди, у яких вироблення меланіну знижена. Зате у них вище щільність колагенових волокон, що мають білуватий відтінок. Блакитний колір очей - це результат відбиття світла. За тим же принципом нам здається блакитним океан або небо.

Очі з часом змінюють колір

У новонароджених немовлят в райдужці взагалі немає меланіну. Не можна точно сказати, яким буде колір очей дитини, коли вона виросте.

Через 6 місяців гени дитини визначають, скільки меланіну буде в райдужній оболонці. Залежно від цього очі можуть залишитися блакитними, стати сірими, зеленими або карими.

Голубые глаза

Загальний предок

Всі блакитноокі люди в якійсь мірі мутанти. Тому що блакитний колір очей - це результат генетичної мутації.

Група дослідників з університету Копенгагена зробила цікаве відкриття. Можливо, у всіх блакитнооких людей був спільний предок.

Виявляється, раніше у всіх людей були карі очі. 6-10 тис. років тому ген, що відповідає за рівень меланіну, мутував. Ця мутація обмежила кількість виробленого меланіну і "розбавила" карі очі до блакитних відтінків. 

Всі блакитноокі люди успадкували цю незвичайну мутацію від першого носія порушеного геному, і зберегли його в своїй ДНК. Блакитний колір очей - це результат мутації в гені HERC2.

Голубые глаза

Блакитні очі дуже рідкісні

Блакитний колір очей є другим за поширеністю в світі, проте кількість блакитнооких людей становить всього 8-10% від усіх, хто живе на планеті.

Більшість блакитнооких людей живе у Європі. Фінляндія вважається країною з найбільшим відсотком людей з блакитними очима.

Можуть змінювати колір

Так як блакитні очі відбивають світло, то вони можуть змінювати свій відтінок в залежності від освітлення. Вони отримують свій колір від світла, які падає на райдужку та відбивається.

Макіяж теж грає важливу роль. Залежно від кольору косметики на обличчі, очі можуть виглядати зовсім по-різному.

Голубые глаза

Більш чутливі до світла

Офтальмологи вважають, що люди з блакитними очима більш чутливі до світла. Через брак меланіну крізь райдужку проходить більше світла, який може пошкодити зір.

Блакитнооким людям потрібно особливо ретельно підходити до захисту від сонця.

Краще переносять біль

Людям зі світлими очима пощастило: в порівнянні з кароокими у них більш високий больовий поріг.

Вчені з Пітсбурзького університету провели дослідження, під час якого спостерігали за станом вагітних жінок з різним кольором очей. Виявилося, що жінки з блакитними очима відчували менше болю та краще переносили вагітність.

Дослідники вважають, що гени, пов'язані з меланіном, якось пов'язані з генами, що відповідають за переносимість болю.

Голубые глаза

Кілька цікавих фактів

Вага ока становить приблизно 7 г, а діаметр очного яблука практично однаковий у всіх здорових людей - 24 мм.

Найрідкісніший колір очей у людини - зелений. Всього 2% населення Землі мають зелені очі.

Жителі Прибалтики, Північної Польщі, Фінляндії та Швеції вважаються найбільш світлоокими європейцями. А найбільш кількість людей з темними очима живе у Туреччині та Португалії.

Малюнок райдужки ока у людини індивідуальний. По ньому можна ідентифікувати особу.

Глаза

Людина в середньому моргає через кожні 4 секунди (15 разів на хвилину), час моргання - 0,5 секунди. Можна підрахувати, що за 12 годин людина моргає 25 хвилин. Жінки моргають приблизно в два рази частіше, ніж чоловіки.

Чхнути з відкритими очима неможливо.

У 1% людей на Землі колір райдужки лівого та правого ока неоднаковий.

разный цвет глаз

Найпростіший тест на гостроту зору. Подивіться вночі на небо, знайдіть Велику Ведмедицю. І якщо в ручці ковша, біля середньої зірки, ви чітко побачите невелику зірочку, значить, ваші очі мають нормальної гостротою. Цей спосіб перевірки зору був прийнятий у древніх арабів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк