31.03.2021, 18:57

Названі кольори, які не може побачити жодна людина

Марина Началова | Всі новини автора

Вчені стверджують, що людське око може розрізняти близько 100 колірних відтінків. Однак є кольори, які не здатна побачити жодна людина.

Мова йде про червоно-зелений і жовто-синій кольори, передає Час Пік з посиланням на ресурс "Популярна механіка".

Всі знають, що при змішуванні червоного і зеленого виходить коричневий, а жовтий і синій при змішуванні дають зелений колір. Але саме червоно-зеленого і жовто-синього відтінків просто немає в рамках можливостей людського зору: ви навіть навряд чи зможете уявити, як виглядають такі кольори.

Все пояснюється тим, що червоний і зелений, а також синій і жовтий - це кольори-антагоністи, вони є ніби "негативами" один одного. Їхні колірні частоти нейтралізують одна одну в людському оці. Тому червоно-зелений і жовто-синій - "невидимі" для людини кольори, їх також іноді називають "забороненими".

Механізм несприйнятливості злиття оппонентних кольорів пов'язаний з процесами, що відбуваються в трьох типах колбочок сітківки ока і зоровій корі. Колбочки сприймають світлові хвилі в трьох різних діапазонах. Нейрони складають і віднімають сигнали, що надходять, а потім передають далі інформацію про чотири основні кольори - червоний, зелений, жовтий і синій. При цьому в нашій зорової системі є всього два канали для передачі даних про колір: "червоний-мінус-зелений" і "жовтий-мінус-синій".

Більшість кольорів ми сприймаємо в результаті об'єднання інформації від обох каналів, при цьому червоний колір автоматично "скасовує" зелений, а жовтий - "скасовує" синій.

Хоча є дані, що червоно-зелений і жовто-синій відтінки все ж можна побачити в лабораторних умовах. У 1983 році вчені зі Стенфордського міжнародного науково-дослідного інституту Хьюітт Крейн і Томас Піантаніда провели експеримент. Добровольцям показували зображення, на яких червоні з зеленими і сині з жовтими смуги розташовувалися поруч одна з одною. При цьому використовувався айтрекер - розроблений вченими прилад, який дозволяв відстежувати рухи очей і стабілізувати положення колірних полів на сітківці. Завдяки цьому світло від кожної кольорової смуги завжди потрапляло в одні й ті самі фоторецептори. Добровольці повідомляли, що бачили, як поступово межі між смугами зникають, а кольори ніби перетікають один в інший. Тож наука, ймовірно, все-таки здатна змусити людину бачити "невидиме".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: