23.05.2021, 22:35

Що посадити поруч з картоплею, щоб відлякати колорадського жука: городні хитрощі

Марина Началова | Всі новини автора
колорадский жук

На городах українців сходить картопля, саме час подумати про способи боротьби з одним із головних ворогів усіх дачників - колорадським жуком.

З цим шкідником можна боротися не тільки за допомогою токсичних отрут, але і безпечними методами - наприклад, посадивши в міжряддях картоплі рослини, які колорадський жук дуже не любить.

Досвідчені городники помітили, що таких рослин досить багато.

Кріп - ймовірно, його запах відлякує колорадського жука. Для того щоб відвадити шкідників від грядки з картоплею, потрібно посадити кріп у міжряддях і по периметру грядки з розрахунком 1 кущ кропу на 2 куща картоплі.

Календула (ногіткі) - ці яскраві квіти добре відлякують колорадського жука. Тільки треба враховувати, що календула поширюється самосівом, і якщо не видаляти зайві кущі, нею може зарости вся грядка.

Хрін - теж не дуже шанована жуками рослина. З його допомогою не вийде позбутися від шкідників, але істотно зменшити їх кількість можна.

Часник - його не люблять не тільки колорадські жуки, але і тля, довгоносики, гусениці, капустница.

Чорнобривці - колорадські жуки не люблять запах цих квітів. Варто посадити чорнобривці по периметру грядки, а якщо вона велика - ще й в міжряддях картоплі. Але потрібно пам'ятати, що якщо чорнобривців висадити занадто багато, вони можуть забирати корисні речовини і вологу у картоплі.

Коріандр - посадіть його біля грядки з картоплею, і ви будете мати корисну ароматну приправу і зменшите кількість колорадських жуків на ділянці.

Полин - ця трава має сильний специфічний запах, який не переносять багато городніх шкідників.

Котовник - кішки без тями від цієї рослини, а шкідники її просто ненавидять. Котовник виділяє велику кількість ефірної олії з ароматом, схожим на лимон.

Пижмо - має камфорний аромат, неприємний для колорадських жуків. Її ефірні олії також чинять токсичну дію на шкідників. Настій пижма також можна використовувати для обприскування рослин від колорадського жука.

Ялівець - комахи не люблять його запах. Ялівець можна не тільки висадити біля грядки, а й класти невеликі гілочки прямо в лунки при посадці картоплі.

Настурція - не тільки гарна квітка, а й хороший помічник у боротьбі зі шкідниками. Рекомендується висадити її біля картопляної грядки, а восени зелені частини рослини закопати в землю - це збагатить її корисними речовинами, віднадить колорадських жуків і захистить від грибкових хвороб.

Квасоля - вважається ідеальним "сусідом" для картоплі. Справа в тому, що за рахунок бактерій, що живуть у кореневій системі, бобові збагачують грунт азотом, а такий грунт дуже не люблять колорадський жук і дротяники.

Читайте ще: На Україну виллється потужний циклон: оголошено "жовтий" рівень небезпеки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: