05.06.2021, 16:56

Швидкість обертання Землі збільшується: чим це загрожує людству

земля

Швидкість обертання Землі - не стабільна. Прийнято вважати, що повний оборот навколо своєї осі планета здійснює за 23 години 56 хвилин та 4 секунди.

Однак так було не завжди, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Близько 600 мільйонів років тому доба мала іншу тривалість - 21 годину. Таким чином, швидкість обертання Землі навколо осі сповільнюється приблизно на 1,8 мілісекунди за 100 років. Але сьогодні перед дослідниками виникла нова проблема - планета почала обертатися швидше.

У 2020 році, завдяки точним розрахунками, було встановлено, що доба знову починає ставати коротшою. Чим це викликано - пояснити ніхто не може.

Є припущення, що у всьому "винне" танення льодовиків, вода яких курсує до екватора через обертання планети. Як результат, швидкість обертання збільшується. В такому випадку, прискорення не буде тривати нескінченно - рано чи пізно Земля прийде до стабільного обертання.

Разом з тим, у багатьох виникає питання: як даний ефект може вплинути на людство?

Дослідники вважають, що побоюватися не варто. Для того, щоб тривалість доби помітно трансформувалася, знадобляться тисячоліття.

"Помітити" зміни зможуть тільки надточні пристрої. Однак з цим люди здатні справлятися, додаючи або віднімаючи в розрахунках час.

Читайте також: Фізик передрік швидку зустріч людей з інопланетянами та розповів, чим це закінчиться

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: