14.06.2021, 09:31

Чому деякі люди багато їдять і не товстіють: дослідження дали відповідь

Иллюстративное фото / Открытый источник

Вчені з різних країн світу провели дослідження, яке показало, в чому секрет струнких людей, які не обмежують себе в їжі. Стало зрозуміло, чому деякі люди не товстіють, навіть коли багато їдять. Виявилося, що цим вічно худорлявим щасливчикам властива певна генетична мутація.

Є люди, яким не знайоме поняття "зайва вага". Вони їдять більше багатьох людей, які страждають ожирінням, але при цьому залишаються стрункими. Вчені дізналися, чому так відбувається, повідомляє Час Пік.

Людей з надмірною вагою часто звинувачують у відсутності сили волі. А даремно! Дослідження показують, що провідну роль у схильності до ожиріння або худорлявості відіграють гени.

мутации, связанные со здоровой худобой

Результати недавніх досліджень говорять про те, що є гени, які фактично гарантують людині худорлявість. Стрункість їх володарів - це просто даність, закладена в них з народження. 

Це питання, насправді, давно хвилює вчених. Раніше вважалося, що темпи накопичення жирових відкладень пов'язані з фізичною активністю людини і життєдіяльністю його кишкових бактерій. Однак, нові дослідження показують, що головну роль в цьому можуть грати гени.

За останні десятиліття проводилося безліч досліджень генетичних схильностей до повноти, але до генів, що відповідають за худорлявість, увага приділялася набагато менше. У дослідженні 2019 року біологи вперше виявили гени, відповідальні за худорлявість.

мутации, связанные со здоровой худобой

Вчені показали, що виключення "генів ожиріння" веде до меншої ймовірності появи надмірної ваги у людини.

Вчені вивчили генетичні дані людей з низьким індексом маси тіла (ІМТ), учасників дослідження з важким ожирінням та людей з контрольної групи з нормальною вагою, і виявили закономірності у функціонуванні генів. Щоб виключити фактори, які можуть впливати на появу надмірної ваги, всі учасники цього дослідження проходили опитування щодо їх раціону і способу життя.

В результаті вчений виявили, що у людей з ожирінням так званий "генетичний ризик" вище, ніж у їх ровесників з низьким ІМТ. Іншими словами, худі люди, як правило, мають менше генетичних варіантів, які збільшують ризик розвитку ожиріння. Також вчені виявили нові гени, відповідальні за ожиріння та мутації, пов'язані зі здоровою худорбою.

мутации, связанные со здоровой худобой

На основі отриманих даних вчені зробили висновок про те, що статура людини не завжди залежить від її способу життя, як прийнято вважати. Деякі люди повніють не через неправильне харчування або нехтування заняттями спортом, а просто тому що їх поєднання генів стимулює набір ваги. Те ж саме стосується і худорлявості: далеко не у всіх випадках вона є наслідком старанних тренувань і безлічі дієт.

На даний момент до кінця не з'ясовано, які саме набори генів сприяють стрункості їх власників. Для відповіді на це питання проводиться ряд додаткових досліджень.

Якою б генетикою вас не нагородила природа, дуже важливо стежити за собою, намагатися уникати переїдання і побільше рухатися. За словами вчених, все це впливає не тільки на вагу, але і на загальне здоров'я людини.

мутации, связанные со здоровой худобой

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк