15.06.2021, 15:58

Трійця-2021: якого числа святкується, та суворі заборони великого свята

День Святой Троицы

День Святої Трійці - одне з 12 найважливіших християнських свят. У 2021 році святкування Трійці припадає на 20 червня - п'ятдесятий день після Великодня. Тому це свято має ще одну назву - П'ятидесятниця. Існують традиції та заборони великого свята.

День Святої Трійці вважається веселим та радісним святом. Тиждень, що передує Трійці, називають "зеленими святами". Час Пік розповість, що можна і що не можна робити в цей день.

Історія свята Трійці бере початок у біблійному переказі про те, що на 50-й день після Воскресіння Христа та на 10-й день після його вознесіння на небо, Святий Дух зійшов на Його апостолів. Ця подія стала свідченням того, що Бог має триєдине начало - Отець, Синта Святий Дух.

В Україні за старих часів люди говорили про це свято так: "Сорок днів по Вознесінні наш Ісус дорогою ходив по землі. Потім вознісся на небо. А коли вознісся, то на апостолів Дух Святий послав, щоб вони отримали велику силу. У той момент, коли Дух Святий сходив, по всій Землі розливалася благодать Божа, від якої піднімалися трави і розросталися кущі та дерева, все потопало у зелені. Сталося це в день святий, в неділю, і з тих пір воно називається зеленим…"

День Святой Троицы

Що можна і потрібно робити в це свято

Перед святом потрібно ретельно прибрати своє житло та завершити всі справи. 

Потрібно прикрасити будинок гілками берези, дуба, клена або липи (не варто використовувати гілки осики або верби), а також ароматними травами – аїром, м'ятою, мелісою, чебрецем, волошками. 

У день Трійці рекомендується відвідати святкову церковну службу, принісши з собою зелений букет з трав та квітів. 

Покличте до себе в гості близьких та друзів і приготуйте святковий стіл.

Цей час краще проводити на природі, брати участь в народних гуляннях та розвагах.

День Святой Троицы

Чого не можна робити в це свято

У цей день не можна сумувати, заздрити, злитися, ображатися на когось та думати про погане.

Працювати в цей день повністю заборонено, не дозволяються і роботи в городі.

На Трійцю не можна працювати по дому і займатися рукоділлям.

У понеділок після Трійці - в Духів день - строго заборонено працювати в городі та саду: вважається, що земля в цей день справляє іменини, тому не можна виконувати будь-яку роботу, яка порушує цілісність землі - копати, полоти, садити рослини тощо.

На Трійцю не можна гуляти весілля. Зате для сватання це вдалий день.

Церква не рекомендує в день Святої Трійці ходити на кладовище. Пом'янути рідних можна в суботу перед Трійцею, а саме свято має бути радісним.

День Святой Троицы

Прикмети та повір'я

Вважається, що в четвер перед Трійцею русалки виходили з води. Часто зустрічається марновірство, що на Трійцю не можна купатися протягом трьох днів. Вважається, що саме в цей період купальника на дно можуть "заманити русалки". Це лише народне марновірство, Церква ж не забороняє купатися на Трійцю.

Доброю прикметою було хлопцеві посвататися на Трійцю, тоді життя у подружжя буде щасливим та довгим.

При освяченні в церкві букетів на них треба пролити кілька сльозинок. Вважається, що трави допомагають при недугах і служать оберегом для будинку.

На наступний день після Трійці - Духів День, забороняється працювати на землі, але можна шукати в ній скарб. Наші предки вірили, що земля в цей день обов'язково подарує хорошій людині щось цінне.

Трійця завжди вважалася дівочим святом. У цей день ворожили на судженого, дівчата потайки ходили до лісу і кидали сплетені вінки русалкам, щоб вони послали їм багатих женихів. 

Читайте також: Трійця: Що потрібно зробити та категорично заборонено за тиждень до "зеленого" свята

День Святой Троицы

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк