27.06.2021, 17:48

Позбавляємося москітів екологічно: 15 рослин, які відлякують комарів та інших комах

Марина Началова | Всі новини автора

У літній сезон, крім пекельної спеки, нас може підстерігати ще одна неприємність - кусючі комахи. Боротися з ними можна не тільки хімією, яка може бути шкідливою для здоров'я, але і цілком безпечними рослинами.

Час Пік розповість про 15 рослин, які не тільки освіжають повітря в квартирі і покращують сон, а й ефективно відлякують москітів.

1. М'ята

М'ята ефективно відлякує мурах з дому. Просто посипте зграю мурашок м'ятою і дивіться, як вони розбігаються. Сильний запах цієї рослини відлякає будь-яких небажаних комах. Ефірна олія м'яти перцевої працює таким же чином.

2. Лаванда

Лаванда містить з'єднання під назвою ліналоол, яке є широко відомим інсектицидом від бліх, плодових мух і тарганів. Ви можете взяти жменю листя лаванди, покласти їх у пляшку з розпилювачем, наповнену водою, і збризкувати нею шкіру і меблі.

3. Хризантема

Ця квітка виділяє речовину під назвою пиретрин, яка не подобається комахам. Ви можете посадити хризантему поруч з іншими рослинами в якості засобу боротьби з шкідниками або залити гарячою водою квітки, а отриманим відваром обприскувати одяг або поверхні, щоб відлякати комарів.

4. Чорнобривці

Як і хризантеми, чорнобривці містять пиретрин, і їх можна використовувати як репелент. Змішайте жменю чорнобривців з водою і дайте суміші постояти 2 дні в темному прохолодному місці, час від часу струшуючи. Після цього процідіть рідину, налийте її в розпилювач, і засіб готовий до використання.

5. Берегомет

Берегомет, також відомий як бджолиний бальзам, приваблює колібрі та бджіл, але його коріння також може служити хорошим пестицидом. Воно містять тимол, який може відлякувати підземних шкідників.

6. Шавлія

Шавлія містить натуральне з'єднання, зване каріофіллен, яке може відлякувати комарів та інших комах. Речовина краще активується в гарячому стані, тому ви можете кинути кілька гілочок цієї трави у вогонь для того, щоб відлякати комарів.

7. Полин

Ця рослина стане корисною для власників собак і кішок, оскільки є природним засобом боротьби з блохами. Ви можете розпилити водний настій цієї рослини на своїх улюбленців і меблі. Але будьте обережні, не перестарайтеся, тому що запах може бути занадто сильним для тварин.

8. Розмарин

Це не тільки ароматна приправа, а й ефективний природний репелент. Додайте одну чашку сушеного розмарину в літр води, закип'ятіть, дайте охолонути і перелийте суміш у розпилювач. Ви можете нанести рідину прямо на шкіру або на хутро домашніх тварин.

9. Котяча м'ята

Кішки шаленіють від котячої м'яти, а комарі її ненавидять. Ця рослина виділяє непеталактон, що має високоефективну репеллентну дію. Просто посадіть котячу м'яту в саду або вдома в горщику і спостерігайте ефект.

10. Меліса

Меліса має приємний запах завдяки цитронеллальному з'єднанню, що міститься в ній, але комахам цей аромат не дуже подобається. Подрібніть листя меліси, щоб запах посилився, а потім натріть ним шкіру, щоб відлякати комарів та інших комах.

11. Бораго

Якщо ви вирощуєте помідори або капусту в городі, бораго, або огіркова трава може стати вашим кращим другом. Ви можете посадити її поруч з овочевими рослинами, оскільки вона здатна відлякувати шкідливих комах і гусінь.

12. Базилік

Листя базиліка містять 4 репелентних компоненти, і вам потрібно тільки потерти їх, щоб з'явився сильний аромат цієї рослини. Покладіть трохи базиліку на підвіконня, щоб комарі не летіли у ваш будинок.

13. Агератум

Ця рослина часто використовується в парфумерії, але також застосовується в якості репеленту від комарів завдяки з'єднанню під назвою кумарин. Можна посадити агератум в саду або поставити вдома у вазі, щоб відлякати комах.

14. Орегано

У багатьох з нас є вдома сушена приправа орегано. Але наявність справжньої рослини також може бути гарною ідеєю, оскільки комахам не подобається масляний аромат цієї трави. Розітріть 4-5 чашок листя орегано, щоб вони пустили сік. Після цього помістіть суміш в ємність з водою на сонячному місці і залиште на ніч. Додайте в суміш рідкий засіб для миття посуду, процідіть і налийте рідину в розпилювач.

15. Пижмо

Пижмо відоме як ефективний засіб від мух. Ви можете потерти листя об шкіру або просто розкласти гілочки рослини вдома, і аромат пижма буде відлякувати настирливих мух.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк