04.07.2021, 18:05

8 фраз, які з головою видають невпевнену в собі людину

Марина Началова | Всі новини автора

Деякі люди постійно страждають від того, що оточуючі не сприймають їх серйозно або ж ставляться нешанобливо. Не завжди це наслідок невихованості оточення - можливо, справа в тому, як сама людина себе підносить.

Люди можуть розпізнати у вас слабку і невпевнену людину за характерними фразами, які ви говорите, повідомляє Час Пік.

1. "Я тільки/лише..."

"Я тільки спитати..." - і людина, до якої ви звертаєтеся з цією фразою, автоматично сприймає вас як другорядного "персонажа", якому не варто приділяти багато уваги. Психологи стверджують, що слова "тільки" і "лише" надають фразі відтінок неважливості, невпевненості. Зупиніть себе і спробуйте побудувати фразу по-іншому. "Я хочу спитати..." - вже менше ймовірності, що від такого звернення відмахнуться, вірно?

2. "Вибачте..."

В даному випадку мова йде зовсім не про здатність визнавати свої помилки - це як раз-таки риса сильної особистості. Але слабка людина постійно вибачається, навіть коли нічого поганого не зробила. "Вибачте, можна вас на секундочку?", "Пробачте, можна зайти?" та інші подібні фрази, що вживаються в будь-якій ситуації з приводу і без, рано чи пізно починають бути не ознакою ввічливості, а джерелом роздратування.

3. "А можна...?"

Починаючи з цих слів звернення до продавця або офіціанта, ви лише перевантажуєте фразу і заодно виставляєте напоказ свою невпевненість. Відразу говоріть, що вам потрібно, не забувши привітатися - і ваш співрозмовник без проблем зрозуміє вас.

4. "Нема за що"

Таким чином часто відповідають на "Спасибі", що не зовсім вірно. Якщо вам дякують - значить, є за що. Відмовляйтеся від звички говорити цю фразу, адже рано чи пізно оточуючі почнуть підсвідомо сприймати вас як людину, якій дійсно не потрібно дякувати за добрі справи.

5. "Я ні при чому, це він винен"

У конфліктній ситуації для слабкої особистості найлегше перекласти всю провину на плечі когось іншого, але це дуже низька і неправильна стратегія. Якщо вас необґрунтовано в чомусь звинувачують, спокійно поясніть ситуацію за фактами і запропонуйте варіанти вирішення. При цьому не потрібно тикати пальцем у винуватця проблеми, навіть якщо він вам достеменно відомий. Так ви збережете довіру до себе і не зарекомендуєте себе  боягузом, що "переводить стрілки".

6. "Та з цим ніхто не зможе впоратися!"

Якщо у слабкої людини щось не виходить, вона оголошує проблему нерозв'язною апріорі. Але якщо з якимось завданням не змогла впоратися одна людина, це зовсім не означає, що хтось інший не може це зробити. Сильна особистість не боїться визнати, що не вміє або просто не хоче щось робити, тому що знає, що при необхідності зможе заповнити прогалини у своїх знаннях, перемогти свою лінь або в крайньому випадку звернутися за допомогою.

7. "Не люблю бути настирливим, але..."

Починаючи фразу так, ви немов визнаєте, що постійно набридає людям, і ваші слова або прохання не мають цінності. Якщо вам дійсно здається, що ви набридає людям, то промовчіть. Якщо ж просто не знаєте, як показати ввічливість - краще говоріть по справі, без зайвих розшаркувань.

8. "Я не заслуговую цього"

Чи часто ви відповідали подібним чином на комплімент або похвалу? Такі слова одразу видають серйозні проблеми з самооцінкою. Якщо вас хвалять, просто подякуйте за це, а потім починайте працювати над собою, щоб думки про власну малозначність більше не приходили в голову.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: