08.07.2021, 22:57

Людству доведеться адаптуватися та змінюватися: у світі назріває нова криза

жара

У світі назріває кліматична криза, через яку літо починає ставати небезпечним періодом. Так, на північному заході Тихого океану в 2021 році температура побила всі колишні рекорди, а жителі Британської Колумбії (Канада) опинилися в ситуації, характерній для Сахари.

Ще одна хвиля тепла на початку червня "вдарила" країни Близького Сходу, де температура повітря перевищила +50 градусів, передає Час Пік з посиланням на ]]>матеріал]]> The Guardian.

У більшості місць, де фіксувалися екстремальні "градуси", виникали проблеми - від підриву економіки до масової смертності. І це тільки початок.

Кліматологи вважають, що людина здатна виживати при температурах близько +50 градусів за низької вологості. Якщо вологість висока, а температура піднімається вище, то пережити тривалий вплив спеки (навіть в тіні та з необмеженою кількістю води) зможе далеко не кожен.

Тому перед державами стоїть завдання: скоротити вдвічі викиди вуглекислого газу в поточному десятилітті.

По-друге, якщо вже хвилі тепла в майбутньому неминучі, необхідно реформувати систему охорони здоров'я щодо реагування на надзвичайні ситуації.

Крім того, варто приготуватися до того, що зміна клімату вплине на посилення соціальної нерівності. Адже в бідних районах зазвичай набагато менше зелених насаджень, а працівники, які змушені працювати на відкритому повітрі, більш вразливі. Разом з тим, забезпечені громадяни зможуть "балувати" себе охолоджуючим обладнанням у разі настання спеки.

Сільське господарство, яке в першу чергу може зазнати збитків, також вимагає модернізації, як і енергетика, яка не завжди справляється з екстремальними температурами.

В цілому, людство у зв'язку зі змінами клімату виявилося на порозі необхідності адаптації, часу на яку практично немає. В результаті цієї адаптації багато чого на планеті зміниться.

Читайте також: До Землі наближається гігантський астероїд: яку небезпеку він несе

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: