18.07.2021, 17:58

Економити легко: Японський метод какейбо, що дозволить вам стати на 35% багатшими

Марина Началова | Всі новини автора
экономия

Багато хто з нас хотіли б витрачати менше, але далеко не у всіх виходить економити гроші. Якщо це про вас, то вам варто поглянути на Країну, де сходить сонце: японці винайшли метод під назвою какейбо, що дозволяє ефективно розпоряджатися своїм бюджетом і економити до 35% коштів.

Час Пік роз'яснить основні принципи методу какейбо. Спробуйте скористатися ним і подивіться, скільки грошей вдасться заощадити до кінця місяця.

1. Заведіть записник

Можливо, смартфон - ваш кращий друг і ви вже й не пам'ятаєте, коли в останній раз писали від руки, але якщо ви вирішили випробувати метод какейбо, заведіть паперовий блокнот.

Концепція какейбо була розроблена ще в 1904 році японською журналісткою Хані Мотока, і головною її метою було допомогти жінкам контролювати свої фінанси. Слово "какейбо" буквально перекладається як "домашня книга фінансів", тож не будемо далеко відходити від коренів. До того ж дослідження показали, що людина запам'ятовує інформацію набагато краще, коли пише від руки, ніж коли просто набирає електронний текст.

У продажу, принаймні в Японії, можна знайти спеціальні книги-щоденники для какейбо, але згодиться і звичайнісінький блокнот.

2. Складіть місячний план доходів

Почніть із запису всіх ваших джерел доходу і того, скільки ви фактично заробляєте за місяць. Накресліть таблицю з 4 стовпців, що зображують тижні в місяці.

На початку місяця впишіть дохід, який ви точно знаєте, що отримаєте - припустимо, червоним кольором. Будь-який додатковий дохід, який ви отримаєте після цього, слід записувати іншим кольором. Записуйте кожну гривню, що до вас надходить, будь то зарплата, продані товари, повернутий борг і т.д.

3. Сплануйте, скільки ви відкладете

Накресліть ще одну таблицю, в якій запишіть, скільки грошей ви хочете відкладати щотижня відповідного місяця. Важливо визначитися з цією сумою до того, як ви почнете планувати свої витрати.

4. Складіть місячний план витрат

Наступний крок - записати свої щомісячні витрати. Запишіть всі фіксовані витрати, які вас чекають у цьому місяці, такі як орендна плата, комунальні послуги, оплата мобільного зв'язку та інтернету.

5. План інших витрат

Гроші, які залишаються після віднімання фіксованих витрат і суми, яку ви хочете заощадити, - це гроші, які ви можете витратити. Їх слід розділити на 4 категорії. Перша - це витрати на побутові потреби, такі як їжа, одяг, товари для дому і т. д. Друга категорія - це витрати на культуру і освіту, які можуть включати квитки на якісь заходи або освітні курси.

Третя категорія - розваги, і саме тут вам потрібно буде записувати кожен обід або вечерю, проведені поза домом. І остання категорія - це просто "інше", і саме тут ви будете рахувати всі інші витрати, які не потрапляють у жодну з вищезгаданих категорій. Співвідношення між чотирма категоріями - на ваш розсуд.

6. Аналіз

В кінці місяця проаналізуйте ситуацію і подивіться, чи залишилися ви в рамках ліміту. Ви зможете краще зрозуміти, скільки ви витрачаєте на речі, які вам не потрібні, і зможете краще спланувати свій бюджет на майбутній місяць. Цей інструмент допомагає вам дуже простим, але докладним способом відслідковувати все, що ви заробляєте і витрачаєте. Кінцева мета - збільшити ваші заощадження.

4 питання, які потрібно тримати в голові

1. Скільки у вас є грошей?

2. Скільки ви хочете заощадити?

3. Скільки ви витрачаєте?

4. Як ви можете оптимізувати свої витрати?

Ніяких додатків, ніяких технологій, ніяких складних обчислень - просто задайте собі ці питання. Усвідомлені витрати - одна зі стратегій какейбо, і шанувальники цього японського методу знають, що складання бюджету допомагає заощадити більше. Замість того, щоб зосереджуватися на тому, що ви не можете собі дозволити, ви зосереджуєтесь на тому, що важливо і на що можете витратити свої гроші.

Читайте ще: 8 фраз, які з головою видають невпевнену в собі людину

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: