31.07.2021, 11:38

Острів Джарилгач: чого очікувати від відпочинку на "українських Мальдівах"

Марина Началова | Всі новини автора
Джарылгач

Коли в розпал літа на морських курортах України яблуку ніде впасти, варто звернути увагу на місця, де можна насолодитися усамітненим відпочинком і побачити зблизька первозданну природу.

Одним з таких унікальних куточків є острів Джарилгач. Час Пік розповість, чому там варто побувати і як туди дістатися.

Де знаходиться Джарилгач?

Джарилгач - найбільший за площею і другий за довжиною острів України. Його площа становить 62 км кв. Острів розташований у Чорному морі, на південь від Скадовська (Херсонська область). Тож бажаючим відвідати острів потрібно насамперед дістатися до цього міста.

У курортний сезон з водним транспортом до Джарилгача проблем не буде: катери, човни і яхти курсують між материком і островом регулярно. Можна замовити екскурсію на Джарилгач, а можна просто оплатити переправу і відпочивати "дикуном".

Чим Джарилгач приваблює туристів?

Джарилгач - це перш за все можливість насолодитися усамітненим пляжним відпочинком. Чисте море, білий пісок і лагідне південне сонце - не дарма цей острів називають "українськими Мальдівами".

Джарилгач славиться своєю унікальною природою. З 2009 року на території острова існує Джарилгачський національний природний парк, де живуть лані, дикі кабани, коні, муфлони, зайці, лисиці та інші представники фауни. Восени сюди прилітають на зимівлю різні види птахів. А у воді недалеко від берега можна побачити грайливих дельфінів.

Але на острові зустрічаються і далеко не такі вже доброзичливі мешканці - наприклад, павуки каракурти, які влітку відкладають яйця і можуть бути особливо агресивними. Водяться на острові і змії. Тож гуляти по сухостою та солончакам потрібно у високому і щільному взутті. Доставляють неприємностей і комарі - збираючись на Джарилгач з ночівлею, запасайтеся репелентами.

Багато туристів приїжджають на Джарилгач, щоб оздоровитися. Води Джарилгацької затоки багаті на бромисто-йодисті і сірчисті з'єднання і мікроелементи, які, як вважається, підвищують імунітет. Можна знайти на острові і цілющі грязі. На Джарилгачі також є джерела з прісною водою.

А ще можна вирушити на "сафарі" по Джарилгачу на дивовижному транспортному засобі - гібриді автобуса і вантажівки.

Маяк - "родич" Ейфелевої вежі

Чи не головною рукотворною пам'яткою Джарилгача є старий маяк, встановлений тут у 1902 році на кошти землевласника Сергія Скадовського. Всі екскурсоводи розповідають туристам, що він був спроектований чи то самим французьким архітектором Гюставом Ейфелем, то чи його учнем, тому Джарилгачський маяк можна вважати "братом" тієї самої французької вежі.

Технічне оснащення і металевий каркас маяка дійсно були виготовлені в Парижі. Ось тільки сучасний його стан, м'яко кажучи, не йде ні в яке порівняння з Ейфелевою вежею: маяк довгі роки піддавався ерозії з боку моря, метал давно проіржавів. У 1997 році в 50 метрах від нього збудували новий маяк, а в 2005-му остаточно закрили старий.

Сьогодні деякі шукачі пригод забираються на старий маяк, але варто розуміти, що робити це небезпечно: конструкції дуже хисткі.

Навколо старого маяка ходять "міські легенди": нібито він був встановлений на місці тектонічного розлому і є своєрідним "замком" між нашим і потойбічним світом. Любителі паранормального стверджують, що за наказом Скадовського розлом був засипаний і "запечатаний" маяком, щоб сутності з іншого світу не потрапили на Джарилгач.

Які зручності є на острові?

На Джарилгачі всього дві основні локації, орієнтовані на прийом туристів - це район маяків і коса Глибока, там є прісна вода і традиційні морські розваги у вигляді катання на "банані" і подібних атракціонах.

На косі Глибокій - більш-менш облаштований пляж з шезлонгами, навісами, електрикою, інтернетом, торговими точками з напоями та закусками. Крім того, там можна орендувати імпровізоване житло.

Готелів і пансіонатів ви на Джарилгачі не знайдете. Максимум, на що можна розраховувати, - ночівля в будиночку з очерету та вагонки з ліжками і мінімальними зручностями на вулиці. Природоохоронний статус території не дозволяє зводити там капітальні споруди.

Більшість туристів вирушають на Джарилгач у форматі відпочинку одного дня - катер привозить людей на острів вранці і забирає ввечері. Деякі відпочивальники залишаються з ночівлею в наметах.

Але навіть незважаючи на досить мізерну інфраструктуру, Джарилгач продовжує вабити до себе туристів з усієї України та навіть з-за кордону. Напевно, заради незабутніх вражень від "українських Мальдів" варто потерпіти відсутність ванни і кондиціонера?..

Читайте ще: Чисте море і незаймана природа: чим вабить туристів острів-заповідник Бірючий

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: