01.08.2021, 17:41

8 порад, як вести себе з "енергетичними вампірами"

Марина Началова | Всі новини автора
энергетические вампиры

У багатьох з нас є знайомі, спілкуватися з якими відверто важко: ці люди постійно скаржаться на якісь проблеми, вимагають від вас допомоги та розради, при цьому не пропонуючи нічого натомість. Після зустрічі з ними ви відчуваєте себе емоційно виснаженими. Таких людей часто називають "енергетичними вампірами".

Психотерапевти хором заявляють: постійно підтримувати своєю енергією "вампірів" - не норма, потрібно перш за все дбати про власне психічне і фізичне здоров'я. Фахівці дають кілька порад, як вести себе з неприємними особистостями, передає Час Пік.

1. Не намагайтеся вирішити їхні проблеми за них

Коли хтось приходить до вас зі своїми проблемами, не поспішайте давати поради або надавати реальну допомогу. Що ви можете зробити, так це підтримати їх емоційно, але вам не обов'язково грати роль психолога або батька, який вирішує за людину всі її проблеми. Покладіть цю відповідальність на її плечі та спонукаєте її приймати рішення самостійно, тому що вона знає, що для неї краще.

2. Встановіть кордони

Люди, які виснажують вашу енергію, часто не розуміють ваших кордонів. Вони можуть говорити з вами про речі, які вам незручно обговорювати, з'являтися без попередження у вас вдома або дзвонити вам зі своїми проблемами, коли ви на роботі. Залежно від того, наскільки ви близькі до такої людини і скільки енергії ви готові витратити на неї, поясніть їй, які ваші кордони. Без злості та агресії, але робіть це твердо, щоб вона зрозуміла, що ви дійсно маєте на увазі.

3. Обмежте контакт

Постарайтеся обмежити час, який ви проводите з людьми, яких вважаєте емоційно виснажуючими. Наприклад, не відповідайте на їх повідомлення, якщо вони пишуть вам рано вранці, пізно ввечері або у вихідні. Якщо вони прийдуть до вас особисто, відразу ж скажіть їм, що ви їх вислухаєте, але у вас мало часу і вам потрібно буде скоро їхати. Це не зробить вас поганою людиною або другом, ви просто більше цінуєте свій час і енергію, які краще витратити на щось інше.

4. Припиніть спілкування

Якщо ви помітили, що стосунки з людиною, яка виснажує вашу енергію, вкрай негативно впливають на ваше психічне здоров'я, і ​​ви дійсно страждаєте від цього, подумайте над тим, щоб викреслити цю людину з вашого життя. Якщо стосунки токсичні, і вас використовують, щоб відчувати себе краще, не віддаючи нічого натомість, можливо, їх не варто рятувати.

5. Зберігайте спокій

Деякі люди не скаржаться на своє життя, вони хваляться ним. Вони хочуть відчувати себе важливими і потребують вашої емоційної віддачі. Вони можуть навіть принижувати інших, щоб відчувати себе добре. Якщо хтось витрачає ваш час і енергію таким чином, постарайтеся не реагувати агресивно. Вони хочуть, щоб їх цінували, тому, відповідаючи їм, спочатку скажіть що-небудь приємне. Однак після цього також викладіть свою точку зору.

6. Застосовуйте метод "сірого каменю"

Люди, які виснажують вашу енергію, підживлюються вашою емоційною реакцією. Тому, якщо ви хочете, щоб вони перестали вас турбувати, не показуйте ніяких емоцій, ніби ви - скеля. Ваші відповіді на все, що вони говорять, повинні бути короткими і заснованими на фактах. Ви навіть можете зображувати нудьгу, втому або погане самопочуття, і вони побачать, що не отримують від вас того, чого хочуть.

7. Запропонуйте звернутися до професіонала

Якщо людина постійно скаржиться на своє життя, завжди чимось незадоволена, і здається, що цьому немає кінця - це може бути ознакою того, що їй потрібна психологічна допомога. Хоча ви можете тимчасово емоційно підтримати її, це не усуне основну причину всіх проблем, які можуть бути пов'язані з психічним здоров'ям.

8. Не забувайте піклуватися про себе

Якщо ви все ще хочете бути поруч з людиною, яка змушує вас відчувати себе емоційно виснаженим, переконайтеся, що ви також приділяєте час собі. Займіться чимось без цієї людини, щоб вам не потрібно було думати про її проблеми і способи їх вирішення.

Читайте ще: Розкрийте свою "темну сторону": в чому ви боїтеся зізнатися навіть собі?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: