14.08.2021, 09:17

Успенський піст: що можна і не можна їсти по днях

Марина Началова | Всі новини автора
успенский пост

Сьогодні, 14 серпня, у православних християн почався двотижневий Успенський піст. Він закінчиться 27 серпня - напередодні свята Успіння Пресвятої Богородиці.

За суворістю Успенський піст практично такий же, як Великий, якого дотримуються перед Великоднем, повідомляє Час Пік.

У той же час вважається, що витримати Успенський піст набагато легше - не тільки тому, що він триває всього два тижні, але і завдяки великій кількості овочів і фруктів, які дозрівають до цього часу.

Під час посту слід виключити продукти тваринного походження. Церковний устав дає наступні приписи: в понеділок, середу і п'ятницю слід дотримуватися сухоїдення (дозволена тільки холодна їжа без олії), у вівторок і четвер дозволяється варена їжа без олії, в суботу і неділю можна їсти гарячу їжу з рослинною олією і випити трохи вина.

У свято Преображення Господнього 19 серпня можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино, тільки в цей день Успенського посту дозволена риба.

28 серпня, на свято Успіння Пресвятої Богородиці, відбувається розговіння, тобто з цього дня дозволяються м'ясні і молочні продукти, яйця. У 2021 році це свято припадає на суботу, але у випадках, якщо воно припадає на середу або п'ятницю, в Успіння дозволено їсти тільки рибу, а розговіння переноситься на 29 серпня.

Читайте ще: Медовий Спас 2021: традиції, прикмети, що заборонено робити в цей день

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк