15.08.2021, 18:34

В Україні на розкопках знайшли олімпійську медаль, якій більше ста років

Марина Началова | Всі новини автора
медаль

Під час археологічних розкопок у Черкасах була знайдена бронзова олімпійська медаль, якій більше століття.

Про це ]]>розповів ]]>на своїй сторінці у Фейсбуці старший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України Дмитро Куштан, передає Час Пік.

За його словами, медаль знайшла Черкаська експедиція Інституту археології НАН України під час розкопок ще у минулому році в середмісті Черкас по вул. Байди Вишневецького, 2.

Куштан повідомив, що знахідка являє собою бронзову медаль Першої Всеросійської олімпіади, яка проходила в Києві у 1913 році. Спортивну нагороду знайшли в заповненні сміттєвої ями, яка знаходилася в дворі будинку початку ХХ століття, що належав юристу Вацлаву Кринському. Чому медаль туди потрапила та хто був її власником, археологи так і не з'ясували.

На одній стороні медалі зображено дискобола на фоні Печерських пагорбів і Миколаївського ланцюгового мосту та напис "Кіевъ 1913". На другій - гілки дуба та лавра на фоні меандрового візерунку, герб Києва та напис по околу: "Первая русская Олимпіада".

Про Олімпіаду-1913 у Києві відомо, що спеціально для неї був побудований стадіон "Спортивне поле" на 5 тисяч місць (коло Покровського монастиря на Лук'янівці - між сучасними вул. Січових стрільців, Глибочицьким проїздом та вул. Миколи Пимоненка).

Відкриття Першої всеросійської олімпіади відбулося 20 серпня 1913 року. На церемонії були присутні приблизно 10 тисяч глядачів і близько 600 учасників з 15 спортивних організацій і дев'яти міст імперії. На цій Олімпіаді було побито вісім всеросійських рекордів і один світовий. Це були перші спортивні змагання в Російській імперії, в яких брали участь жінки. Також саме з Київської олімпіади бере свій початок історія марафонського бігу на території колишньої Російської імперії. Кияни відзначилися тим, що з 83 призових місць завоювали 37, петербуржці - 33, рижани - 6, москвичі - 5.

Читайте ще: В українському супермаркеті знайшли "живу" диню: ви б таку точно не купили

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: