16.08.2021, 08:55

На межі катастрофи: Через рекордне нагрівання Землі планета може змінитися до невпізнання

планета может измениться до неузнаваемости

Збільшення температури більш ніж на 1,5 градуса, на думку вчених, змінить планету до невпізнання. Зараз середня температура в світі вже піднялася на 1,1 градуса за Цельсієм. Якщо викиди вуглецю не скоротяться найближчим часом й поріг в 1,5 градуса буде подолано - це стане катастрофою для людства.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату повідомила, що Земля нагрівається швидше, ніж вважалося раніше. Можливостей уникнути катастрофічних наслідків від змін клімату стає все менше. Про це йдеться у ]]>звіт]]>і вчених, повідомляє Час Пік.

Експерти стверджують, що за будь-яким сценарієм планета до 2040 року в середньому нагріється на 1,5 градуса. Але якщо викиди вуглецю не скоротяться найближчим часом, то поріг в 1,5 градуса буде подолано набагато раніше.

При такій температурі клімат буде супроводжуватися тепловими хвилями, більш інтенсивними штормами, посухами, повенями та пожежам, які вже охопили Західну Європу та США. Ймовірні обвали льодовиків та ще більші пожежі. Планета буде змінена до невпізнання.

За словами експертів, проблема в тому, що поглиначі викинутого людством СО2, якими є ліси, океани та грунт, перенасичені й не в силі функціонувати в необхідному режимі далі.

Крім цього, діяльність людини сприяє нагріванню планети, тим самим підвищуючи ймовірність виникнення екстремальних погодних явищ.

У звіті наголошується, що раніше сильні опади випадали раз на 10 років, але тепер їх частота збільшилася на 30%, а посуха зустрічається на 70% частіше.

Також Атлантична меридіональна перекидаюча циркуляція (АМОС) – система течій, яка переносить тепло з тропіків у північну півкулю істотно уповільнена. Якщо вона зупиниться повністю, то європейські зими стануть суворішими, а рівень води у Північній Атлантиці істотно підніметься.

Фахівці б'ють на сполох - Світовий океан з 1900 року піднявся приблизно на 20 см. До 2300 року він може піднятися майже до двох метрів. А через танення льодовикових щитів рівень океану може піднятися до двох метрів вже до 2100 року.

На заяву експертів вже відреагували в ООН. За словами Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, це - "червоний код для людства". Він також зазначив, що поріг в 1,5 градуса "небезпечно близький".

"Єдиний спосіб запобігти перевищенню цього порогу - це терміново активізувати наші зусилля та йти по самому амбітному шляху", - сказав Гутерріш.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк