29.08.2021, 22:45

Льодовик "Судного дня" в Антарктиді розтоплює потужна сила зсередини Землі: катастрофа неминуча?

Марина Началова | Всі новини автора
ледник

Вчені стурбовані великою швидкістю танення льодовика Туейтса на заході Антарктиди. Якщо він розтане повністю, прибережні міста по всьому світу ризикують піти під воду.

Льодовик Туейтса також називають "льодовиком Судного дня" через загрозу підйому рівня Світового океану в зв'язку з його швидким таненням, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Дослідники встановили, що глобальне потепління атмосфери і океанів - не єдина причина швидкого танення льодовика. Виявилося, що його нагріває гаряча мантія, розташована під земною корою.

Кора Землі під західною Антарктидою має товщину від 17 до 25 км, що набагато тонше, ніж під східною - 40 км. Верхня мантія планети має температуру близько 200 градусів за Цельсієм, і вчені давно припускали, що тонка кора поглинає і передає на поверхню набагато більше тепла.

Геофізик з Інституту Альфреда Вегенера в Німеччині Рікарда Дзіадек зазначає, що геотермальний тепловий потік під льодовиком Туейтса може досягати 150 міліват на квадратний метр.

За останні 30 років швидкість танення льодовика Туейтса значно зросла, за цей час льодовик втратив близько 595 мільярдів тонн льоду, що призвело до щорічного підвищення рівня світового океану на 4%.

За словами вчених, якщо льодовик Туейтса повністю розтане, рівень океанів і морів підніметься на 65 см, що стане справжньою катастрофою для прибережних регіонів. "Дістанеться" і морським узбережжям України: раніше було названо українське місто, яке першим піде під воду внаслідок глобальної катастрофи.

Читайте ще:

Бої медузами та бійки через медуз: що відбувається на Азовських курортах під кінець літа

Біблійне пророцтво: Проповідники побачили в Єрусалимі ознаку наближення Судного дня

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: