12.09.2021, 14:55

Астрономи виявили таємничий радіосигнал в центрі галактики

Ольга Романец | Всі новини автора
радиосигнал

Досліджувачі виявили джерело радіосигналів, розташоване недалеко від центру галактики. Він називається ASKAP J173608.2-321635. Астрономи не змогли з'ясувати, який космічний об'єкт є джерелом даних сигналів.

Про це пише Sciencealert, передає Час Пік.

"Ми представили відкриття та характеристику ASKAP J173608.2-321635: високополяризований змінний радіоджерело, розташоване поблизу центру галактики, не має чіткого багатохвильового аналога", - пояснює група астрономів на чолі з Цитенгом Вангом з Університету Сіднея в Австралії.

ASKAP J173608.2-32163 був виявлений за допомогою австралійського радіотелескопа на квадратний кілометр (ASKAP), одного з найбільш чутливих радіотелескопів.

Сигнал дуже мінливий, випромінює радіохвилі протягом декількох тижнів, а потім швидко зникає. Сигнал також сильно поляризований - тобто орієнтація коливань електромагнітної хвилі викривлена, як лінійно, так і кругово.

Загалом, дуже важко зрозуміти, що може бути джерелом. Джерело раніше не з'являлося ні в рентгенівських променях, ні в спостереженнях в ближньому інфрачервоному діапазоні, ні в архівах радіоданих, зібраних декількома приладами, які перевірили дослідники.

Читайте також: Людина з Тауреда: загадкова історія чоловіка з неіснуючої країни

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: