27.10.2021, 21:23

Час збився: вперше в історії спостережень утворилася "зайва" секунда

часы

Протягом 2020 року обертання Землі прискорилося. Зараз воно стабілізувалося, проте хронометристи вважають, що в майбутньому все одно доведеться відняти одну секунду. 

Обертання нашої планети не рівномірне, воно весь час змінюється в залежності від руху ядра, океанів та атмосфери. Тому 86 400 секунд, з яких складається доба, - вельми умовна величина, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ. 

Як відомо, універсальний координований час (UTC) - це метод, який заснований на вимірюванні часу по руху електронів в атомах. На відміну від обертання Землі, атомний годинник ідеально точний. 

У зв'язку з цим відбувається розбіжність між часом, заснованим на обертанні планети, і UTC. Якщо відхилення становить більше 0,4 секунди, то UTC коригується. Іноді додаються додаткові секунди, як це було в останній раз напередодні 2016 року, коли секунда була додана в 23 години 59 хвилин і 59 секунд 31 грудня.

Наприклад, Національний інститут стандартів і технологій (NIST) кожні 18 місяців з 1972 року також додає одну секунду. 

Але вперше вчені опинилися перед тим фактом, що секунду потрібно відняти, тобто в міжнародній хронометрії ніколи ще не було "негативного" часу. Справа в тому, що в 2020 році обертання планети прискорилося (кожен день проходив на 1,4602 мілісекунди швидше), прискорення також спостерігалося з початку поточного року. Зараз рух стабілізувався. 

Остаточне рішення про те, чи варто віднімати секунду залишається за Міжнародною службою обертання Землі і системи відліку в Парижі (IERS). Не виключено, що в подальшому Земля ще сильніше сповільнить обертання і "зайва" секунда буде компенсована сама собою. 

Читайте також: Незворотні зміни: у найстарішому льоді Арктики утворилася гігантська ополонка

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: