13.11.2021, 15:43

Чому деякі люди не хворіють на коронавірус: відповідь знайдено

коронавирус

Мільйони людей у світі вже перенесли COVID-19. Але є й ті, кому пощастило ще жодного разу не заразитися. Це викликало великий інтерес у дослідників.

В університету Реддінга у Великобританії з'ясували, чому деякі люди не можуть захворіти на коронавірус, передає Час Пік з посиланням на матеріали ]]>журналу Nature.]]>

Дослідження показало, що у частини населення планети присутні в більшій (ніж зазвичай) кількості так звані "клітини пам'яті" або Т-клітини. Вони "запам'ятовують" попередні інфекції, які переносила людина, і навіть сезонні віруси на зразок застуди. Саме вони захищають організм від коронавірусу.

За словами доцента біомедичних технологій в університеті Редінга Олександра Едвардса, для активації імунної системи достатньо впливу вірусу. Цей вплив не завжди може призводити до прояву симптомів, щоб виявити значний рівень вірусу або відповіді антитіл.

Тобто в дію вступають Т-клітини, які "обеззброюють" збудник без будь-яких видимих симптомів. Варто відзначити, що з віком кількість "клітин пам'яті" в організмі людини зменшується.

Едвардс вважає, що результати, отримані в ході дослідження, можуть мати вирішальне значення в розробці вакцин від COVID-19, в тому числі - нового типу. 

Читайте також: В Україні скоротили термін дії сертифікатів про одужання від коронавірусу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк