15.11.2021, 21:37

День Анни Холодної: що можна і не можна робити 16 листопада, прикмети на погоду взимку

Марина Началова | Всі новини автора

День 16 листопада у православній традиції нашого народу присвячений пам'яті святої князівни Анни Всеволодівни, дочки київського князя Всеволода Ярославича.

У народі це свято називали Анна Холодна, повідомляє Час Пік.

Походження народної назви зрозуміле - у середині листопада вже досить холодно, часто у цей час випадає сніг та починаються морози.

По цьому дню селяни судили, наскільки благополучним буде наступний рік. Приказки твердили: "Анна без снігу - не чекай хліба", "Анна холодна - осінь голодна". Якщо день 16 листопада видався дуже теплим, то зима очікується дуже холодною. Низькі хмари вказували, що незабаром настануть сильні холоди.

Вважалося, якщо ввечері 16 листопада вдарить мороз, зима буде досить м'якою. А якщо не всі дерева до цього дня скинули листя - зима буде довгою та важкою.

Наші предки на Анну Холодну спостерігали за вогнем у печі: якщо дрова горіли яскраво і з тріском - чекали на мороз, а якщо розгорялися неохоче - чекали на потепління.

Існувало повір'я, що на Анну Холодну на землю приходить нечиста сила, щоб подивитися, як живуть люди. Цього дня намагалися не виходити на вулицю без нагальної потреби та уникали людних місць.

У селах намагалися не пускати цього дня малознайомих людей до хати, щоби вони не принесли нещастя. Якщо ж гостя ніяк не можна залишити на вулиці, потрібно після нього перехрестити поріг та вхідні двері, вірили за старих часів.

Як правило, цього вечора дівчата сідали за рукоділля – найчастіше ткали та пряли полотно з льону. І надалі таким заняттям присвячувалися довгі зимові вечори. Загалом різні види прикладної творчості заохочуються цього дня. Більш того - 16 листопада відзначається Всесвітній день рукоділля! Тож не забудьте цього дня привітати знайомих майстринь або спробуйте самі освоїти ази нового цікавого хобі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк