21.11.2021, 21:03

Різдвяний піст 2021: коли починається, як харчуватися і що не можна робити

Марина Началова | Всі новини автора

Перед святом Різдва Христового християни східного обряду дотримуються посту, який триває 40 днів.

Різдвяний пост триває з 28 листопада до 6 січня включно, повідомляє Час Пік.

Цей пост ще називають Пилиповим, оскільки він починається відразу після дня пам'яті апостола Пилипа (27 листопада).

Весь період посту не можна вживати в їжу м'ясні, молочні продукти та яйця. Церковний статут надає наступні рекомендації щодо харчування на Різдвяний піст:

  • понеділок, середа, п'ятниця - сухоїдіння (можна їсти тільки продукти, які не піддавалися термічній обробці, без олії);
  • вівторок, четвер - гаряча їжа з олією;
  • субота, неділя, а також 4 грудня, на свято Введення до Храму Пресвятої Богородиці - гаряча їжа з олією, риба, вино.

В останній тиждень посту обмеження суворіші: з 2 по 5 січня рибу і вино не можна вживати зовсім.

6 січня, на святвечір, віруючі нічого не їдять весь день до першої зірки, а під час вечірньої трапези на столі має бути пісна гаряча їжа з олією та обов'язково кутя.

Постуватися можна не всім: священики благословляють не дотримуватися посту людям з важкими хворобами, вагітним і жінкам, що годують, дітям до 7 років, а також людям, які зайняті важкою фізичною працею.

Слід пам'ятати, що для істинного християнина піст полягає не тільки і навіть не стільки у гастрономічній помірності: найважливішим у цей період є духовне очищення перед великим святом Різдва.

Церква не вітає в період будь-якого посту розважальні заходи, зловживання алкоголем та любовні втіхи. Не можна у цей час сваритися, лихословити, заздрити, бажати зла іншим людям. Потрібно постаратися пробачити близьких за їхні провини і покаятися у своїх гріхах.

У Різдвяний піст віруючі мають приділяти достатньо часу молитвам та добрим справам, заохочується посильна благодійність.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк