22.12.2021, 08:59

Як правильно вибрати живу новорічну ялинку: поради експертів

Иллюстративное фото / Открытый источник

Новий Рік без ялинки - як зима без снігу. Сьогодні, незважаючи на надлишок бездоганних штучних ялинок, багато хто воліє купувати та ставити у будинку живе деревце, яке створює справжню атмосферу Нового року.

Багатьох не випадково хвилює якість купленої новорічної ялинки. Час Пік зібрав поради експертів, як правильно вибрати головну прикрасу зимових свят, щоб не було розчарувань та зайвого клопоту.

Жива Vs штучна новорічна ялинка

Суперечки про те, яку ялинку вибрати ведуться давно. Багато хто воліє ставити новорічне дерево з ПВХ, мотивуючи це тим, що штучні дерева пишні, симетричні, красиві та елегантні, на відміну від живих ялинок. Однак, як їх не повертай, вони залишаються штучними.

Прихильники штучних ялинок стверджують, що вирубка дерев на Новий рік завдає шкоди природі. Правда, це не зовсім так. Сьогодні ялини та сосни можуть спеціально вирощувати до Нового року на плантаціях.

Прихильники живих новорічних дерев переконані, що жива ялина або сосна приносить до будинку запах казкового лісу та атмосферу свята.

Екологи з різних країн світу одноголосно заявляють, що грамотно обрана жива ялина набагато екологічніша, ніж багаторазова штучна. Якщо ви хочете завдати природі меншої шкоди, вибирайте для свого будинку живу ялинку.

Модним еко-трендом останніх років стали живі новорічні ялинки у горщиках. Якщо вас влаштує невисока ялинка, зверніть увагу на такі екземпляри. Багато проблем зі зберіганням та установкою ялинки відразу відпадуть. Живе таке дерево набагато довше, навесні його можна висадити на дачі.

Багато хто не замислюється, що новорічні ялинки потрібно правильно утилізувати, а не просто викидати у сміттєвий контейнер. Якщо живу ялину просто відправити на звалище, то вона, як і будь-яке інше органічний сміття, буде виділяти метан, що впливає на зміну клімату. Тому найкраще, що ви можете зробити, це здати ялинку на переробку в одному зі спеціальних пунктів.

Иллюстративное фото / Открытый источник

Як вибрати живу ялинку або сосну

Купувати живе дерево потрібно за 5-6 днів до 31 грудня. Купувати ялинку заздалегідь можна тільки в тому випадку, якщо є можливість залишити її на холоді.

Якщо вільної території для зберігання у вас немає, доведеться купувати ялинку напередодні торжества. Але перед самим святом, швидше за все, доведеться вибирати з решти дерев.

Якщо брати ялину заздалегідь, вона може не дожити до свята та обсипатися ще до настання святкової ночі.

Фахівці-дендрологи радять купувати дерево з однією верхівкою, з рівним стовбуром, без тріщин, та гнучкими гілками.

При однакових зовнішніх даних, краще вибирати ялинку з товстим стовбуром. Він свідчить про її здоров'я та достатній запас корисних речовин, які допоможуть ялинці краще зберегтися.

Здорове дерево має голки однакового рівного насиченого смарагдового кольору. Наявність жовтизни говорить про те, що ялину зрізали вже давно та пересушили.

Переморожене дерево легко розпізнати по запаху. Якщо голки розтерти в пальцях, у здорового дерева відразу відчується сильний хвойний аромат.

Потрясіть дерево або постукайте зрубом об тверду поверхню, якщо голки обсипаються - відмовтеся від покупки.

Спробуйте злегка нагнути гілки: у пересохлого дерева гілки не еластичні, потріскують та легко ламаються при натисканні.

Иллюстративное фото / Открытый источник

Як зберегти живу ялинку до встановлення

Заздалегідь продумайте, де будете зберігати зелену красуню. Тепло, також як і сильний холод, їй не підходить. Для зберігання ялинки підійде неопалювальний гараж, відкритий балкон або дачна ділянка, де вона, зв'язана, буде лежати до Нового року. Не заносьте ялинку відразу до будинку, дайте їй адаптуватися до тепла.

Якщо несподівано стовпчик термометра піднявся вище 0 градусів, коли ялинка куплена та покладена на зберігання, накрийте її вологою тканиною. Але стежте за температурою, щоб вчасно прибрати тканину, поки вона не примерзла.

Встановлювати живе новорічне дерево потрібно якомога пізніше, найкраще 30 або 31 грудня. При установці необхідно очистити від кори нижню частину стовбура. Встановлювати ялинку можна у відро з піском або в ємність зі звичайною водою, бажано подалі від радіатора.

Щоб новорічне дерево довше збереглося та тішило запахом та своїм виглядом, за ним потрібно доглядати. Не забувайте надалі поливати ялинку та 1-2 рази на день обприскувати з пульверизатора.

Не забувайте про правила безпеки! Якщо на ялинці є новорічна електрична гірлянда, перед обприскуванням її потрібно відключити від мережі!

Існує багато засобів, що продовжують життя зеленої красуні.

Иллюстративное фото / Открытый источник

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк