11.01.2022, 08:57

Останні сім років були найспекотнішими в історії спостережень

Ольга Романец | Всі новини автора
Солнце

Європейський центр зі зміни клімату Copernicus Climate Change Service (C3S) заявив, що останні сім років були найспекотнішими за всю історію спостережень.

За даними установи, Середня температура в 2021 році була на 1,1-1,2 градуса за Цельсієм вище, ніж в допромисловий період (тобто близько 150 років тому). На початку минулого року температура, якщо порівняти з роками раніше, була нижчою, але вже до червня була однією з найвищих, передає Час Пік.

Вище середньої температура спостерігалася на західному березі США, на Заході і південному сході Канади, на півночі і в центрі Африки і на Близькому Сході. У той же час в Західному і Східному Сибіру, на Алясці і в Центральній і східній частині тихоокеанського регіону температура була в середньому нижче.

У Європі в 2021-му зафіксували одне з найтепліших років в історії: в італійській Сицилії температура досягла рекордних +48,8 градусів за Цельсієм, що на 0,8 градуса більше, ніж попередній максимальний показник. В одних країнах екстремальна спека призвела до масштабних лісових пожеж, а десь-до сильних злив і підтоплень.

В атмосфері Землі і далі продовжують накопичуватися парникові гази. Якщо в 2021 році концентрація вуглекислого газу збереглася на рівні 2020-го, то концентрація метану становила 1876 частинок на мільйон, що більш, ніж протягом останніх 20 років.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк