18.01.2022, 23:02

Чому на вікнах у наш час майже не з'являються морозні візерунки?

Марина Началова | Всі новини автора

Для багатьох людей химерні візерунки, які з'являлися на шибках у мороз, залишилися лише чарівним спогадом дитинства. Куди ж вони зникли?

Насамперед, річ у тому, що у більшості квартир та приватних будинків зараз пластикові вікна, тому все менше людей можуть милуватися морозними візерунками.

Щоб відповісти на запитання, чому пластикові вікна не дарують нам таке красиве зимове видовище, потрібно розібратися, чому вікна взагалі покриваються візерунками.

Якщо в кімнаті вологе повітря, то ця волога конденсується на склі. Якщо на вулиці досить тепло - вікна "потіють", а якщо зовні мороз - покриваються інеєм. Вид візерунка залежить від різних факторів – температури, вологості, характеристик скла. При різкому зниженні температури за дуже високої вологості виходять заокруглені візерунки, а якщо температура знижується поступово - візерунки утворюються більш кутасті, як промені сніжинки.

У пластикових вікнах встановлюються склопакети, в яких щонайменше два стекла. Між ними немає вологи, а отже, і конденсуватися там нема чому. Внутрішнє скло при цьому занадто тепле, щоб на ньому утворився іній.

Інша причина, чому на вікнах міських квартир не "малює" мороз - опалення. Обігрівальні прилади роблять повітря надто сухим, тому навіть на старих дерев'яних вікнах рідко з'являються візерунки за таких умов.

Ще один фактор – кліматичний. Зими в нашій країні останніми роками стали теплішими, морози якщо й ударяють, то ненадовго, тому шанс побачити морозні візерунки на вікнах, як у дитинстві, видається дедалі рідше.

Читайте ще: Якої прикмети на Водохреща раніше боялися люди: віщує війну та біди

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: