03.11.2022, 21:48

У Чехії ухвалили резолюцію про визнання правлячого режиму РФ терористичним

Марина Началова | Всі новини автора

Комітет Палати депутатів чеського парламенту із закордонних справ назвав нинішній російський режим терористичним.

За резолюцію проголосували 12 із 14 депутатів комітету, пише видання České noviny, передає Час Пік.

Комітет засудив масштабні атаки РФ на українське цивільне населення та об'єкти критичної інфраструктури. Депутати також не визнають результатів так званих референдумів про приєднання до Росії чотирьох окупованих областей України.

Депутати заявили, що основною метою останньої хвилі атак стала цивільна та енергетична інфраструктура на значній частині України, а жертвами стали десятки мирних мешканців. За словами чеських депутатів, теракти викликають обмеження чи перебої з подачею електроенергії, води чи тепла у низці регіонів та створюють загрозу для мирного населення.

"Обстріли та розміщення військових частин у районі Запорізької АЕС становлять загрозу для мирного населення не тільки на території України. Прямі чи непрямі загрози застосування ядерної зброї, а також хибні та необґрунтовані звинувачення України в планах застосувати зброю масового ураження, становлять небезпечну ескалацію напруженості та загрозу загальноєвропейської безпеки", - заявили депутати.

У резолюції Комітет далі заявляє, що Росія відмовляє українському народу у праві на власну ідентичність та незалежне існування. На думку депутатів, дії російських військ та інших збройних формувань, створених за підтримки російської влади, відповідають ознакам військових злочинів та злочинів проти людяності, а винні у них мають бути покарані.

Комітет також підтримує зусилля міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавські щодо створення спеціального трибуналу для судового переслідування за злочин агресії, а також розслідування під керівництвом Міжнародного кримінального суду, яке призведе до судового переслідування військових злочинів та злочину проти людства.

Депутати також закликали міжнародне співтовариство невпинно підтримувати Україну і висловили підтримку і подяку уряду за гуманітарну, економічну, політичну, дипломатичну або військову допомогу країні, яка зазнала нападу. Вони також підтримали зусилля чеської дипломатії щодо перегляду відносин із Росією.

Раніше ЗСУ показали, як Іран транспортує зброю до Росії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: